Актуализацията на бюджета измести дневния ред от Консултативния съвет при президента. Иначе Консултативният съвет по национална сигурност е бил изключително информативен и полезен, но председателят на парламент Ива Митева смята, че мястото на актуализацията не е в президентството, а в парламента.

"Актуализацията на бюджета малко постави двете страни в особено положение. Ние народните представители смятаме, че мястото за обсъждане на бюджета е в НС. Каквито и нови ситуации да възникват, мястото за дебат е в НС. Смятам, че фокусът малко беше изместен. Смятам, че не беше мястото в президентството да бъдат дебатирани тези въпроси", каза Митева в студиото на БиТиВи.

Тя добави, че още в сряда ще бъдат сформирани парламентарните комисии, а тя е получила уверението на колегите си, че вече в сряда тази седмица ще има заседание на бюджетната комисия. Сформиране на комисии, което е част от конституирането на 46-то Народно събрание, се забави този път изключително много, като до този момент няма такива и не се провеждат заседания с изключение на временните комисии. Председателят на НС обясни, че забавянето идва по молба на парламентарни групи, които са поискали още време, за да уточнят депутатите си.

Депутатите не могат още да се разберат за комисиите, в които ще заседават

Депутатите не могат още да се разберат за комисиите, в които ще заседават

Близо месец след изборите, НС още не може да реши

"Разбирам, че президентът е изправен пред специфична ситуация - пред президентски избори, пред съставянето на ново служебно правителство, при служебно правителство - но отговорността за актуализацията на бюджета е на Народното събрание."

Ива Митева посочи още, че най-вероятно актуализацията ще влезе в парламента, нагласата е тя да се подкрепи на първо четене, а съответните парламентарни групи ще внесат поправки. Такива намерения имат от "Има такъв народ", а и от БСП дадоха такава заявка

Най-вероятно "Има такъв народ" ще поемат председателството на комисиите, свързани с конституционни и правни въпроси, бюджет и земеделие.

На Консултативния съвет е взето решение финансовият министър Асен Василев да изготви и примерна сметка за актуализация с оглед на изключително динамичната ситуация в Афганистан и необходимостта страната да се подготви за мигрантска вълна.

КСНС след спорове и обвинения приключи без консенсус
Обновена

КСНС след спорове и обвинения приключи без консенсус

Политическите лидери се подготвят за трудна есен

Председателят на Народното събрание обясни, че е свикала извънредно заседание на парламента утре заради шокиращите кадри на полицейско насилие по време на протестите през лятото на 2020 г. Според нея целият народ се е възмутил след изнесените видео материали. "Вярно е, че събитията са били преди повече от 1 година, но обществото не разбра какво се случи след това." Ива Митева е поканила битите от полицаите деца, за да видят как народните представители ще ги гледат в очите - "за да видят да видят дебата и как депутатите изпълняват своите задължения".

Ива Митева свиква извънредно заседание на НС след кадрите с полицейско насилие

Ива Митева свиква извънредно заседание на НС след кадрите с полицейско насилие

Българският парламент, като еманация на волята на народа

Председателят на парламента обясни, че очаква доклад от главния прокурор Иван Гешев и от него да стане ясно какви мерки са били предприети, има ли наказани лица и докъде са стигнали разследванията. Митева отхвърли възможността обвинител №1 да не го направи, както и посочи, че не смята за меродавна тезата на Иван Гешев, че едно такова викане негово не е законово. По-рано днес Гешев заяви, че изслушването му в Народното събрание би нарушило принципа за разделение на властите.

Съгласувана е декларация на Народното събрание, с която да се осъди полицейското насилие. В нея се определя актът за нечовешки и унизително третирани, настоява се за наказание на виновните и за това, че не бива да се допускат повече такива действия. Митева уточни, че "за" подобен документ вече са се обявили от ИТН, БСП, "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме". На този етап съгласие за такава декларация не е заявена от ГЕРБ и ДПС.

"Не трябва да бъдем безразлични", посочи председателят на Народното събрание.

Маринов и Терзийски против политическа употреба на видеото с полицейското насилие

Маринов и Терзийски против политическа употреба на видеото с полицейското насилие

Проверка е направена още през 2020 г. - резултатите са в прокуратурата