Служебният финансов министър Асен Василев се надява "Има такъв народ" да не смятат действително, че няма нужда от актуализация на бюджета.

Според твърденията на "Има такъв народ" има начин и достатъчно пари в хазната в момента, че дори и без актуализация, да се отделят пари за пенсии и за мярката 60/40. Припомняме, с такъв призив към депутатите се обърна финансовия министър и вчера след заседанието на Министерски съвет, така и служебният премиер Стефан Янев.

Асен Василев заяви, че пари има, но за да се харчат те, това трябва да стане спрямо закона за бюджета. В закона има ограничение колко пари и за какво могат да се харчат - има възможности за преструктуриране с решение на МС. Вече над 1 млрд. от тези възможности за преструктуриране са изядени и има сравнително малко останали възможности за преструктуриране, обясни Василев. Затова Министерство на финансите иска санкцията на парламента за парите, които са събрани, как да бъдат похарчени и да стигнат до всички български граждани и фирми.

За ИТН по-важната тема е бюджетът за 2022 г.

За ИТН по-важната тема е бюджетът за 2022 г.

Пламен Данаилов очаква обсъждането в бюджетната комисия

Асен Василев призова депутатите да отворят Закона за бюджета и да посмятат с един калкулатор, за да видят как можем да покрием още 1 млрд. 400 000 млн. лв. до края на годината. Как точно да ги намерим през преструктуриране през текущите тези пари, запита Василев.

Той посочи, че има резерви в бюджета, които да стигнат за септември и октомври месец, но вече не за всички мерки. Ако ми гарантирате, че ноември месец ще има парламент, който през първата си седмица ще има бюджетна комисия да приеме актуализация, нека да минем такъв план. Тук виждаме, че имаме парламент, който 4 седмици не може да направи бюджетна комисия и да започне да си върши работата, обясни спектицизма си Василев.

Василев отново предупреди, че ако няма актуализация на бюджета, парите, които ги има, няма как да стигнат до хората, фирмите и здравеопазването, а ще трябва да се търсят останалите малко резерви как да се пренасочват.

Финансовият министър отхвърли и обвинението от страна на депутата от ИБГНИ Мария Капон, че предложената актуализация на служебното правителство е капан. Министерство на финансите са подсигурили необходимия ресурс, за да може всички пенсионери да излязат над линията на бедност.

По-високи пенсии от октомври, вадят всички пенсионери от бедност

По-високи пенсии от октомври, вадят всички пенсионери от бедност

От 2022 г. редовен кабинет трябва да увеличи максималния осигурителен праг

Самата схема как пенсионерите да излязат над линията на бедност е в МТСП и парламента. От гледна точка на финансите ресурсът е подсигурен, увери Василев. Той обаче предупреди, че без актуализация на бюджета допълнителните 50 лева, които се дават на пенсионерите, няма да могат да бъдат подсигурени за ноември месец.

Асен Василев не отговори на журналистически въпрос дали отново е готов да бъде министър на финансите в следващо правителство.

Вместо да приеме актуализация, НС се занимава с интриги, възмутен Кирил Петков

Вместо да приеме актуализация, НС се занимава с интриги, възмутен Кирил Петков

Той се е отказал от канадското си гражданство преди да стане министър