"В крайна сметка ще се връчва втори и трети мандат. Възможно е и да се състави правителство, може и да не е възможно? Ако се състави правителство, то може би ще има собствен поглед върху актуализацията, а и ще трябва да предложи проект за бюджет за следващата година".

Това заяви предлаганият за финансов министър от "Има такъв народ" Пламен Данаилов пред журналисти в Народното събрание на въпрос за предложената от служебния кабинет актуализация на бюджета.

Асен Василев препоръча на депутатите да посмятат с калкулатор

Асен Василев препоръча на депутатите да посмятат с калкулатор

Как да осигурим бюджета до края на годината

Според него увеличението на цените на тока изяжда всякакво увеличение на пенсиите и на заплатите. Средства има, за да функционира държавата, както и ако няма бюджет за 2022 година, приет от парламента, пак има разписана процедура какво се случва. Не е добре обаче да няма бюджет за 2022 г., което е по-важно като тема, подчерта Пламен Данаилов.

Той очаква през следващата седмица да се сформират комисиите в Народното събрание, защото има мнозинство в парламента. Депутатът не знае дали е насочено и не знае защо нямало желание бързо да бъдат създадени парламентарните комисии. При формиране на бюджетна комисия служебният финансов министър Асен Василев ще бъде поканен, за да може народните представители да изслушат притесненията, очакванията, вижданията и нуждите му.

Данаилов очаква първата политическа сила да оглави комисията по бюджет и финанси. Ако се стигне до предсрочни избори ще видим какво ще се случи.

Актуализация на бюджета се налага, когато разходите превишават приходите. Ние не сме в тази хипотеза в момента. Хубаво е да бъде добре обмислено за какво ще се прави актуализация и от какво има нужда точно да се актуализира, каза Данаилов.

Депутатите не могат още да се разберат за комисиите, в които ще заседават

Депутатите не могат още да се разберат за комисиите, в които ще заседават

Близо месец след изборите, НС още не може да реши

По думите му в предложената актуализация на бюджета от служебното правителство има какво да се дискутира, а и какво да се промени

"Нека да изчакаме връчването на втори или трети мандат, дали ще има правителство или ако има правителство дали ще предложи своя собствена актуализация. Държавният бюджет е начинът, по който едно правителство показва каква политика ще води", категоричен бе Данаилов. Той посочи, че към момента не е нужно да се взима външен заем.

Припомняме, че конституирането на постоянни комисии е решаващо за работата изобщо на Народното събрание. Едно от настояванията на служебното правителство е именно през Народното събрание, т.е. преди пленарна зала и в комисии, да мине през обсъждане предложената от кабинета Стефан Янев актуализация на бюджета. Това, според служебният министър Асен Василев, е наложително, за да може да се гарантират плащанията на държавата както за настъпващата вече нова вълна на коронавирусна инфекция, така и за подпомагане на затворени бизнеси при въвеждане на ограничения.

Това ще бъде и една от темите на предстоящия в понеделник, 16 август, Консултативен съвет по национална сигурност, свикан от държавния глава Румен Радев. До тук заявка, че няма да подкрепят актуализация на бюджета са дали от ГЕРБ, изказване в тази посока направиха и от "Има такъв народ". За актуализация настояват от БСП и "Изправи се.БГ! Ние идваме".

Пари има, но Асен Василев чака разрешението на депутатите, за да ги харчи

Пари има, но Асен Василев чака разрешението на депутатите, за да ги харчи

Бюджетът трябва да се актуализира