Динамиката в политическия процес от последните дни се подлагат на труден анализ дори и от експертите. Констатацията е на служебния премиер Стефан Янев, който в началото на днешното заседание на Министерски съвет отказа да анализира ситуацията, но предупреди, че случващото се предизвиква притеснение по отношение на стабилността в държавата.

"Това поражда неустойчивост и непредвидимост", посочи Стефан Янев.

Затова и той се обърна с призив към народните представители да намерят време и възможност да разгледат и дебатират по предложената от служебното правителство актуализация на бюджета, на бюджетите на НЗОК и ДОО.

Без такава актуализация ще бъде особено трудно на фона на задаващата се здравна криза, да се положат онези нужни мерки от страна на държавата както по отношение на бизнеса, така и по отношение на здравната система и социалната система.

Асен Василев: Без актуализация наследникът ми ще е в тежка ситуация

Асен Василев: Без актуализация наследникът ми ще е в тежка ситуация

Служебният кабинет и Радев призоваха НС за спешни действия

За да избегнем социално напрежение през есента, народните представители трябва да вземат предвид нуждите на своите избиратели, подчерта Янев с призива да се оставят настрана политическите дразги и да се реши този сериозен въпрос с оглед и на очертаващите се нови предсрочни избори и повторен цикъл със служебно правителство. 

Антон Кутев очаква промени в състава на втори служебен кабинет

Антон Кутев очаква промени в състава на втори служебен кабинет

Лекари и заведения да протестират пред НС

Припомняме, още миналата седмица при среща с държавния глава Румен Радев служебният премиер и представители на правителството подчертаха важността от актуализация на бюджета, включително и здравният министър Стойчо Кацаров предупреди, че болниците няма да имат възможност да закупуват лекарства при очертаваща се вече нова вълна на инфекцията от коронавирус. 

Вчера стана ясно и че пари за подпомагане на затворени бизнеси при евентуален локдаун в червената и оранжевата зона няма.

След изявлението на служебния премиер в началото на правителственото заседание, на специален брифинг отново с призив към Народното събрание да разгледа актуализацията на бюджета излезе и финансовия министър Асен Василев.