Много по-трудно ще е при втори служебен кабинет. Това са очакванията на говорителят на настоящия такъв Антон Кутев. В студиото на БТВ той призова все пак да се изчака докрай да мине процедурата и макар и надеждите да са малки, все пак може да се състави и редовно правителство, тъй като има голяма разлика в работата на самия кабинет и възможностите му.

Най-вероятно втори служебен кабинет няма да е в същия състав. Вероятно ще има някакви промени, посочи Кутев, уточнявайки, че все пак това е работа и преценка на президента и той може да направи съвсем нов кабинет.

Голямата тревога на правителството е актуализацията на бюджета и това, че Народното събрание отказва да чуе призивите им и да свика комисии, които да разгледат предложението за бюджета на служебното правителство. Протестите на лекарите и ресторантьорите не трябва да са пред Министерски съвет, а пред народното събрание, защото от него зависи дали ще има пари за първа линия и за подпомагане при ограничителни мерки.

"Голямата отговорност е на парламента, който се занимава в момента с изслушване на министрите", коментира Кутев.

Асен Василев: Без актуализация наследникът ми ще е в тежка ситуация

Асен Василев: Без актуализация наследникът ми ще е в тежка ситуация

Служебният кабинет и Радев призоваха НС за спешни действия

Ние ще си свършим задълженията, но от там нататък пари няма. Няма как някое правителство да продължи без актуализация, убеден е Кутев. Той обясни, че всички възможни резерви в министерствата са ги изстискали, за да може да осигурят подпомагането и за бизнеса и за пенсионерите от март до тук.

Има 2 млрд. лв, които ще бъдат събрани до края на годината в повече, но и те са разчетени.

По време на участието на Антон Кутев стана ясно, че държавният глава свиква Консултативен съвет по национална сигурност с тема финансовото осигуряване на държавата с оглед очакваните здравна и социално-икономическа кризи и заради засиления мигрантски натиск на границата. 

Президентът свиква КСНС за актуализацията на бюджета

Президентът свиква КСНС за актуализацията на бюджета

Здравната криза, социално икономическата криза и миграционния натиск

Антон Кутев се опита да отклони коментар за случващото се в Народното събрание. "Виждаме, че политиката не е лесно занимание, професионализмът и в политиката е сложно нещо и всички трябва да се научат. Ето виждаме какво става, когато дойдат на власт хора, които не знаят как се прави политика. Хора, търсете си специалистите."

Харалан Александров: Комуникацията на ИТН е "няма не искам, няма недей"

Харалан Александров: Комуникацията на ИТН е "няма не искам, няма недей"

Десните партии обаче нямат полезен ход