Има шанс за диалог между ИТН и останалите партии, ако партиите на протеста приемат позиция и се съгласят да играят по правилата на ИТН. От гледна точка на правилата на комуникацията това е "перверзна комуникация", като играта на котката с мишката - изпращаш противоречиви послания. Това анализира Харалан Александров, социален антрополог, пред бТВ. Посланието е "няма не искам, няма недей"*, заяви той.

По думите му, това е насилие и наказание и е редно да се оттеглят от тази връзка. Но заради опасността от отиване на следващи избори десните партии трябва да изберат такъв унизителен конформизъм или да отидат при Йоло Денев. Няма полезен ход, смята Александров, след една година ритуално самоубийство на елита, което е довело да срив на доверието, защото "един мил популист отнася всички".

Слави Трифонов: ДБ или ще ни подкрепят, или няма да ни подкрепят

Слави Трифонов: ДБ или ще ни подкрепят, или няма да ни подкрепят

Всички в тази история ще носим своята отговорност

Политологът Калоян Велчев смята, че ИТН е черна кутия, от която излизат нови зайци, Слави вади премиер от джоба си всеки ден различен. Това няма да е правителство на промяната, а на примирението, ИТН рушат и малкото останало доверие в системата, смята той.

Калоян Велчев уточни, че фигурата на Пламен Николов за премиер изглежда най-приемлива до момента, той говори за диалогичност, обаче е "джобен" премиер и няма авторитет. Според него е човек, който трудно ще има свободата да ръководи държава, а ще трябва да се съобразява с всички играчи.

Очакванията за министрите са да са млади и неопетнени от политиката хора, прозападно ориентирани и знаещи много езици, "сбъдната мечта на протестите". Като цяло - подобни на първата оферта.

Христо Иванов: Получихме черна кутия от Слави Трифонов

Христо Иванов: Получихме черна кутия от Слави Трифонов

И с ДБ всъщност се е коментирало името на Петър Илиев, не и на Пламен Николов

* "Няма не искам" е песен на "КуКуБенд" с автори Георги Милчев, Ивайло Вълчев, Драгомир Петров. Заглавието на песента е "Няма не искам", а "няма не искам, няма недей" е целият стих, който се повтаря и като рефрен.