Нови, трети поред избори ще са най-опасни за "Има такъв народ". Играят с живота. Така коментира политическата ситуация и заявената вчера готовност на ИТН да се отиде на втори предсрочни избори социологът Андрей Райчев в студиото на БТВ.

Според него Слави Трифонов и "Демократична България" са изпаднали в ситуацията на пълно неразбиране, преминаващо в омраза. "Има пълно неразбиране и затова се псуват. ИТН и протестните партии живеят в различни светове и си викат "абе, какво правите вие!" Взаимно се обвиняват, че са хора на Доган или че са идиоти, като във вица за единия, който е хванал слона за опашката, друг е хванал слона за крака и спорят какво е животното, коментира Андрей Райчев.

ИТН: Наша отговорност е да предложим кабинет - когато му дойде времето

ИТН: Наша отговорност е да предложим кабинет - когато му дойде времето

Ако бъде подкрепен в пленарна зала, ще има кабинет, но ако не - по-логично е да има нови избори

Това значи, че те виждат различен предмет като задача. За "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" ситуацията е на събаряне на режима на Борисов. Те се питат какво прави Трифонов и защо е спрял да събаря. Позицията на Трифонов и ИТН е от позицията вече на спечелилите изборите - те казват "ние ще управляваме", което за тях означава, че ще събарят цялата система, не само Борисов. Това включва всички въпроси от референдума, а и други, поясни Райчев.

БСП шест години се бори да събаря режима на Борисов, на шестата година се образува ситуация, в която това може да се случи, посочи Райчев и обясни позицията на ИТН: "Слави Трифонов обаче каза на БСП "у лево", а на "Демократична България" - "у дясно." и така Слави Трифонов приватизира победата.

Бомбата "Слави Трифонов" гръмнала преждевременно

Бомбата "Слави Трифонов" гръмнала преждевременно

Лидерът на ИТН извършил политическо самоубийство

Вероятността българският народ да реагира изключително негативно на нови избори тази година е голяма, макар и социологът да каза, че не може да се предполага точно какво ще се случи. Най-опасни обаче ще бъдат едни трети избори именно за "Има такъв народ". Затова и според Райчев също е по-вероятно да се състави правителство, макар и от ИТН да казват към протестните партии "вие сте боклуци, но очакваме вашата подкрепа".

Съмнявам се, че ще се опитат и ще съумеят да възстановят общия фронт. Може и да се опитат да възстановят нещо, за да няма трети избори, които са най-опасни за ИТН. Това обаче ще е временно решение, според Андрей Райчев.

Втори предсрочни избори и президентски едновременно не са добро начинание, а и няма нищо по-лошо от избори 2 в 1 за президента Румен Радев, макар и с такава теза да се спекулира. Ако са избори 2 в 1 всички ще трябва да издигнат свой кандидат за президент, за да не им се размие вота. Затова и той ще направи всичко възможно да има правителство, макар и за кратко, е тезата на Андрей Райчев.

Трифонов - между бягството от отговорност и шоуто

Трифонов - между бягството от отговорност и шоуто

Така коментират социолог и политолог ходовете на ИТН