Лозунгът за възстановяване на парламентаризма е тотално взривен. Това правителство ще се опита да мине на цената на счупване на системата, а може би и на държавата. Това заяви пред БНР политологът и преподавател в Нов български университет Любомир Стефанов относно предложения проектокабинет от "Има такъв народ".

По негови думи трети избори биха били катастрофа, а най-големият потърпевш от такива според него ще бъде именно партията на Слави Трифонов, която "ще бъде изметена от политическата сцена".

Стефанов оспори оценката на лидера на ИТН за "изумителна победа" на партията на отминалите избори и я определи като "по-скоро пирова победа".

Михаил Миков към Трифонов: Така политика не се прави

Михаил Миков към Трифонов: Така политика не се прави

Той припомни на Слави, че и за Борисов коалиция беше мръсна дума

Политологът бе категоричен, че ¼ от парламентарните места при разпределението на мандатите не ти дава право да казваш накъде да отива държавата .

Той прогнозира, че в пленарната зала ще падне "една гъста мъгла".

За мен е изумително, че не се е поучил от подобни нему популистки партии и движения, щъкащи и бъкащи и Европа, изтъкна Стефанов и допълни, че ИТН произвежда потресаващ ефект за българската демокрация.

Относно "екзотичното" замерване с послания от страна на Трифонов политологът подчерта, че да управляваш държавата, не е като да изнасяш поредното вечерно шоу.

Според него с поведението си Трифонов не създава впечатление, че разбира за какво става дума.

Съдбата на кабинета "Трифонов" - въпрос на едно движение на Борисов

Съдбата на кабинета "Трифонов" - въпрос на едно движение на Борисов

Андрей Райчев не би се учудил от такъв ход на бившия премиер

По думи на политолога предложенията на ИТН не са приоритети, а по-скоро "дъвки за широкото обществено мнение". Политиката не е само фойерверки, коледни пожелания и гръмки изказвания, категоричен бе той.

Стефанов очаква горещият картоф да бъде оставен в ръцете на парламента, а президентът да трупа рейтинг за изборите наесен.

Лесното решение е твърде спекулативно - президентът изчаква за пореден път нещата в парламента да се провалят, за да бута отново към служебен кабинет и президентска република, но това е твърде ексцентрична хипотеза, коментира политологът.