Сега вече сме една идея по-далеч от нови поредни избори. Това смятат социологът Първан Симеонов и политологът Стойчо Стойчев в очакване на пресконференцията, която ще бъде дадена днес от "Има такъв народ".

Нужно е да има поне пътна карта какво ще се прави. В този смисъл ходът от вчера на Слави Трифонов се посрещна добре - това е мнението и лично на социологът Първан Симеонов. Няма начин да се управлява през фейсбук и това явно е разбрано в централата на "Има такъв народ".

Първото предложение - за правителство начело с Николай Василев, е било предложено набързо един кабинет, който може да се хареса на запад, но предизвика напрежение и дори ревност сред останалите партии.

На българската сцена няма как да предложиш и да се приеме добре една позната вече политическа фигура, от друга страна според Стойчев на фона на непредсказуемостта, която носи самата победа на "Има такъв народ", Слави Трифонов се е опитал на тушира това напрежение с една поне позната фигура, залагайки на сигурност и разпознаваемост.

Според Първан Симеонов обаче проблемът не е толкова личен и персонален дори, а изхожда от начина, по който този кабинет е бил предложен. Нужна е поне пътна карта, платформа, някаква яснота какво ще се прави от следващото правителство. Той очаква темата за съдебна реформа да се превърне точно в лакмусът за успеха на следващия парламент.

Плаващите мнозинства означава ситуации, в които правителството ще изпадне в зависимост от така наречените партии на статуквото. Едновременно с това коалиционните правителства не са реформаторски, тъй като колкото повече субекти ще участват, толкова повече ще бъдат блокираните решения, предупреди Стойчев.

Първан Симеонов обаче допълни, че кабинетът трябва да покаже размах на действие и в този смисъл на покаже приемственост със служебния кабинет. От една трябва да се търсят компромисни решения, от друга страна обаче, народът не е на тази вълна, той иска да види изчегъргване, обясни социологът.