Слави Трифонов в момента се движи между бягането от отговорност и разиграването на шоу. Така коментират за "Денят ON AIR" социологът Светлин Тачев  и политологът проф. Росен Стоянов ходовете на "Има такъв народ" (ИТН) след обявените резултати от изборите и проекто-кабинет. 

"Има два варианта - или се опита да направи хитър ход, или просто не може да поеме отговорност. Това ми изглежда по-логичното. Не иска да поеме отговорност и предлага кабинет, който е неприемлив, счита Тачев.

"Има заигравка на политическото - на ниво компетенция на експертите, които Трифонов твърди, че е събрал около себе си. По-скоро не събрал, а избрал с върховната своя компетентност да ги оцени като най-качествените. От друга страна имаме стандартното поведение на хората, които през последните 20 години са работили в драматургията, в телевизията, в шоу. Напрежение, кулминация, развръзка. Отново добрите и лошите, разпределяне на ролите, търсене на вина и отговорност. Най-накрая хепиенд - може би", коментира Стоянов.

Според него, не трябва да се придава голяма значимост на предложението на Трифонов. "Колкото повече коментираме този странен на първо четене политически акт, толкова повече му придаваме важност и значимост. По този начин задържаме в публичното и медийното пространство персоната на Трифонов и неговата партия", изтъкна политологът пред Bulgaria ON AIR.

Михаил Миков към Трифонов: Така политика не се прави

Михаил Миков към Трифонов: Така политика не се прави

Той припомни на Слави, че и за Борисов коалиция беше мръсна дума

Според Тачев, Трифонов си е пропилял успеха от предсрочните изборите с предложението си за кабинет. "Това, което наблюдавах при Трифонов и кампанията му, мълчанието което правеше - дотогава стъпките му бяха много премерени. Разиграваше партия шах, която му се получаваше. Успя да се възползва от това да направи предсрочни избори, за да стигне дотук. В момента, в който всичко това беше направено, той си направи харакири", коментира социологът.

Недопустимо било Трифонов да представи кабинет без дискусия или дебат и без да подаде ръка към останалите политически сили. "На хората им е писнало. На България ѝ е нужно редовно правителство. Нужен ѝ е действащ парламент. Има важни решения за взимане от тук нататък. Тази държава има икономика, която трябва да работи. В един момент ние сме отново на изходна позиция", категоричен е Тачев.

Слави Трифонов: ИТН не реди министри нито в нечий зайчарник, нито в нечий сарай

Слави Трифонов: ИТН не реди министри нито в нечий зайчарник, нито в нечий сарай

Проектокабинетът гарантирал, че никой няма да може да каже: "Властта е в моите ръце"

Дали партиите, които влизат в новия парламент искат следващи избори и ще има ли шанс ИТН за по-добри резултати от тези, които постигна в неделя? "Формациите в 46-ия парламент няма да искат предсрочни избори, защото част от тях ще бъдат ударени лошо. Не съм сигурен, че "Има такъв народ" могат да постигнат по-добър резултат. Другите евентуални губещи са БСП, които вървят стремглаво надолу. "Демократична България" ще е една от печелившите партии", счита Тачев.