Претендентът да състави правителство иска да го състави с 10% от имащите право на глас в България. Толкова гласове е взела партията "Има такъв народ" и то по един начин, по който да подчини всички останали политически сили, представени в парламента. Пътят, по който е тръгнал Трифонов - "с обобщаване на някакъв състав на кабинет", не е пътят, по който се постига мнозинство.

Остава въпросът умишлено ли го прави да не постигне мнозинство или просто така е преценил, че трябва да бъде - нещо, което е погрешно за политиката. Трифонов вече не може да критикува политиците от позицията на извън политиката. Борисов играеше тази игра доста дълго време. Това каза бившият лидер на БСП Михаил Миков.

"Аз съм първи и айде- политика така не се прави", заяви той. Аз смятам, че става въпрос за кризисни процеси в политиката, за политическа криза и тя е криза на представителството.

Слави Трифонов: ИТН без коалиция, предлага свой кабинет
Обновена

Слави Трифонов: ИТН без коалиция, предлага свой кабинет

Издигат Николай Василев за премиер, Любомир Дацов за икономически министър

Ако приложим класическото ляво и дясно в анализа се вижда, че първата и втора политическа партия имат мнозинство. Така наречените партии на статуквото, за които Трифонов се кълне, че не иска нищо общо имат над 121 мандат.

Тук няма никакви сложности в тази работа. Или ни будалкаш, или имаш някакви предварителни договорки, на които разчиташ. Правейки паралел с тройната коалиция- там нещата бяха пределно ясни. Преди и Борисов казваше, че "коалицията" е мръсна дума и Трифонов казва сега същото.

Не знам дали Трифонов си дава сметка, че всичко, което той прави дискредитира и без това дискредитираната форма на управление на България. И това е риск пред българската демокрация, категоричен е Миков.

Окончателно: ИТН са първи с 15 759 гласа разлика пред ГЕРБ

Окончателно: ИТН са първи с 15 759 гласа разлика пред ГЕРБ

При 100% от протоколите: ИТН - 24.08%, ГЕРБ-СДС - 23.51%, БСП – 13.39%, ДБ – 12.64%...