За първи път ГЕРБ загуби парламентарни избори, това е исторически момент. Никой обаче не обсъжда това, защото на 12-ия час партиите на протеста се скараха. Едва ли самият Борисов е очаквал такъв подарък, вероятно седи с пуканки в скута и гледа. Така коментира настоящата политическа ситуация социологът Първан Симеонов пред БНТ.

Според него се е получила очевидна ревност от страна на "Демократична България", че не участва в кабинета на Слави Трифонов и че той е измислил една доста добра прозападна рецепта за правителство - правителство, което гледа да се хареса на Америка.

Той обясни, че Трифонов вероятно мисли, че е постъпил честно, защото е спечелил изборите и е поел отговорност. Критиките на ДБ обаче били основателни. Да те бъзикат, че си римейк на НДСВ и ГЕРБ и ти да сложиш министър от НДСВ е политическо самоубийство, категоричен бе Симеонов. По негови думи при нови избори партията на Трифонов е надолу.

Трифонов е обезвредена бомба - вместо да избухне, тя гръмна преждевременно, отбеляза той.

Според него все още има шанс партиите на промяната да седнат да преговарят, защото това е поръчката на народа, обратното би означавало провал в най-лесната фаза.

Плевнелиев: Трифонов е стандартен популист, избран по метода проба-грешка

Плевнелиев: Трифонов е стандартен популист, избран по метода проба-грешка

Партия "Има такъв народ" била инженерингов проект

Социологът Стойчо Стойчев се съгласи, че голямата изненада в случая са били именно разногласията между партиите на промяната. Според него преди това всеки се е бил примирил с ролята си, включително старите управляващи да са опозиция, но изведнъж ходът на Трифонов е срутил цялата конструкция. Типично за популистка партия Трифонов излезе с нещо, което според него му гарантира политическа почтеност пред избирателите, коментира той.

Симеонов допълни, че Трифонов на практика е прехвърлил горещия картоф на другите партии на статуквото, казвайки им: "Аз тръгвам напред, ако не ме подкрепите, отиваме на избори, следователно вие ще бъдете лошите". Според него обаче Трифонов подценява факта, че застава срещу прозападната либерална демократична общност, групирана около ДБ, която е изключително гласовита и може да го направи за смях за една седмица.

"Може да се окаже, че на следващите избори ДБ става претендент за едно от първите места. Христо Иванов е един от най-умерените политици в момента", посочи социологът и допълни, че накрая може сметката на по-опитните политици да излезе вярна.

При трети избори ИТН щяла да бъде изметена от сцената

При трети избори ИТН щяла да бъде изметена от сцената

Партията на Трифонов имала потресаващ ефект за българската демокрация

Симеонов не изключи и възможността да се стигне до напрежение между Трифонов и президента Румен Радев, защото тогава очевидният победител щял да е държавният глава.

Запитани какъв е шансът 46-ият парламент да излъчи кабинет, той заяви, че хората искат правителство дори с цената на компромиси. Шансът е партиите на протеста да седнат да преговарят по модела отпреди четири години на ГЕРБ и Патриотите, да вземат част от министрите на служебния кабинет и да ползват неговата легитимност, обясни социологът.

Според него има време да се поправи комуникационната грешка на Трифонов, иначе се отивало на ситуацията "от нищо - нещо" - политическа и икономическа криза през есента.

Когато хората се заоглеждат в такава политическа каша, започват да търсят алтернативи - ще започнат да се появават екзотични идеи за президентска република или ще се появи един нов фюрер., предупреди Симеонов.

Според Стойчев обаче става въпрос за принципна несъвместимост между тези организации - това бил моделът на Слави. По негови думи шансът е в третия мандат и там президентът има ключова роля - ако иска да го реализира, ще го даде на ДБ, ако иска да го провали - на БСП. Той очаква, че би могло да сработи ИТН да подкрепи кабинет с мандат на ДБ.

анкета

Доволни ли сте от изборния резулат?

Виж резултати

Естествено 22.5%

Изборите не бяха честни 17.9%

Замириса на протести 13.9%

Датата 24.10 е идеална за следващите избори 40.8%

Какви избори? Лято е все пак 4.9%