Слави Трифонов е един стандартен популист, неговият подход е недемократичен. Това заяви за БГНЕС Росен Плевнелиев, президент на България 2012 - 2017 г., относно предложения проектокабинет на ИТН.

Той отсече, че партньорите ни в Европа никога няма да приемат насериозно един популист и допълни, че Трифонов налага волята си, при положение че народът дори не му е дал властта. Според Плевнелиев зависимостта на лидера на ИТН от Ахмед Доган и ДПС е очевидна.

По негови думи "Има такъв народ" е инженерингов проект.

За Плевнелиев днешната политическа ситуация у нас е сблъсък между демократи и популисти.

"Трифонов е един стандартен популист, а популистите, както много пъти съм казвал, не са демократи. Популистът Трифонов налага собствената си воля, хора, виждания и приоритети, при положение че народът не му е дал тази власт. Това е популизъм в действие", коментира той.

При трети избори ИТН щяла да бъде изметена от сцената

При трети избори ИТН щяла да бъде изметена от сцената

Партията на Трифонов имала потресаващ ефект за българската демокрация

Плевнелиев изрази съжаление, че през последните години популизмът у нас процъфтява и подчерта, че това се случва и заради политиката, водена от президента Румен Радев. "Той пося семето на популизма и направи така, че то да процъфти, да бъде модерно и актуално за хората. Под негово ръководство България със страшна сила попада в плен на популизма", заяви той и предупреди, че това ще бъде с много тежки последици за обществото и държавата.

Според него проблемът се задълбочава и от факта, че повечето от българските избиратели не гласуват за политики и програми, а на принципа проба-грешка -гласуват отрицателно, за да накажат някого. Плевнелиев бе категоричен, че това не е добър подход и той не води до укрепване на демокрацията.

"Няма никакво логично основание един популистки лидер като Трифонов, който не е казал и едно изречение, а говори с народа чрез Фейсбук, без да го погледне в очите, да е първа политическа сила. Това е, защото се гласува по метода проба-грешка. Непрекъснато търсим някакви месии, което разгражда демокрацията", коментира той.

Борисов: Подкрепа за Слави никога, оставаме в опозиция

Борисов: Подкрепа за Слави никога, оставаме в опозиция

Най-вероятно бившият премиер няма да влезе и в парламента

По негови думи единственото нещо, което Трифонов е направил, е стартирането на незаконен референдум с три противоконституционни въпроса и с това е взривил върховенството на закона.

В подкрепа на думите си, че Трифонов е зависим от ДПС, Плевнелиев отбеляза, че през годините Ахмед Доган е давал интервюта единствено за Слави Трифонов.

"Моето влизане в политиката през 2009 г. се дължеше на желанието да се спре разпределението на порциите и баниците от Доган, което той оповести публично не къде да е, а в шоуто на Слави Трифонов. Никога няма да забравя как още тогава той и сценаристите му излъчваха сигнала "Браво", "Ашколсун" - ето това е силен лидер", посочи Плевнелиев. Според него тази връзка продължава и до днес.

"Погледнете как е създадена телевизията на Трифонов, кои са неговите спонсори. Как така стана, че за една седмица тя получи при всички кабелни оператори в България 78 канал, като че ли някой много мощно се намеси, за да се случи това нещо", заяви още бившият държавен глава.

По негови думи проектът на Трифонов е инженерингов, подобно на този на Бареков - между тях нямало разлика.

"Стана ми тъжно, когато видях колко агенти на ДС се юрнаха да се изявяват като говорители на "Има такъв народ", как щели да бъдат първа политическа сила и как щели да оправят България. Защото това е поредният инженерингов проект отново от онези, които са учели не къде да е, а в Москва как се правят подобен тип проекти", подчерта Плевнелиев.

Михаил Миков към Трифонов: Така политика не се прави

Михаил Миков към Трифонов: Така политика не се прави

Той припомни на Слави, че и за Борисов коалиция беше мръсна дума

Според него ще виждаме повече популизъм и все по-малко ценностно базирана демократична култура и политика.

"Популизмът е обратното на демокрацията. Той е обратното на просперитета и развитието. Няма нито една държава в света, която да е управлявана от популист и да е процъфтяла. Нито пазарите, нито стратегическите инвеститори, нито световните лидери, нито ЕК и партньорите ни от Европа ще се доверят на който и да било популистки лидер", категоричен бе той.

Той изрази убеждението, че хората ще се събудят отново и тогава ще има протестна вълна, която ще помете популистите.

анкета

Доволни ли сте от изборния резулат?

Виж резултати

Естествено 22.5%

Изборите не бяха честни 17.9%

Замириса на протести 13.9%

Датата 24.10 е идеална за следващите избори 40.8%

Какви избори? Лято е все пак 4.9%