Подкрепа за Слави Трифонов - никога, оставаме в опозиция!

Категоричната позиция е на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който днес даде сам брифинг пред медиите в централата на партия.

ГЕРБ - втора политическа сила според окончателните резултати от преброяването на ЦИК, но изоставаща само с около 15 000 гласа от първите ИТН - ще върне мандата за съставяне на правителство веднага и по никакъв начин няма да подкрепи правителство на "Има такъв народ".

Самият Бойко Борисов най-вероятно няма да влезе изобщо в парламента, отговори той на въпрос на news.bg. Мотив за това е да не пречи на разследването или разследванията, които са започнали срещу него. "Като гледам как са ме почнали...", заяви лидерът на ГЕРБ, който вчера уведоми медиите, че утре е извикан на разпит в ГДНП.

ГЕРБ поиска оставката на ЦИК

ГЕРБ поиска оставката на ЦИК

Борисов е убеден, че в момента в ЦИК се чудят как да нагласят резултата, тъй като пак ГЕРБ е бил. Или по-точно "Пак ви бих..."

"Народът каза, ей, на никой не даваме властта - нито на Слави, нито на Борисов, нито на Радев, нито на Христо Иванов. Ние сме категорична опозиция. Два месеца сме се били със Слави, сега каква е логиката да го подкрепя", попита реторично Борисов.

Като лицемерие определи позицията на БСП, "Изправи се, мутри вън!" и "Демократична България" по отношение на предложението на "Има такъв народ" за нов кабинет. В трета своя пресконференция в рамките на три дни бившият премиер започна със своеобразна медийна сводка, изчитайки избрани изказвания на Корнелия Нинова, Мая Манолова, Николай Хаджигенов и Христо Иванов. В тях те заявяват, че ще подкрепят кабинет на Слави Трифонов, а в последствие в други свои изказвания променят на 180 градуса мнението си.

"Последователна позиция", иронично заяви Борисов. "Ходи, клеча пред президентството, а после...?"

ГЕРБ предлагат кабинет, ако мандатът стигне до тях

ГЕРБ предлагат кабинет, ако мандатът стигне до тях

Държава със сценаристи не се управлява, убеден Борисов

"А ето какво е казал Борисов на 30 юни в село Вълнари: Когато българите осъзнаят кой стои зад Слави Трифонов ще бъде късно", цитира сам себе си и то в трето лице Борисов. "В Дулово същият този е казал: На всеки три гласа ще прехвърлят на Слами Трифонов." И в смесените райони като виждаме как се прехвърляха гласове, върнете се на моето изказване - кой всъщност стои зад Слави Трифонов", продължи Борисов, но беше прекъснат от аплаузи от страна на партийния актив в залата.

"От любимец Слави Трифонов стана най-омразният. Защото не им даде министерски постове. Умолявам те, Слави - направи кабинет с 40 министри - един на водите, друг на горите, трети на шумкарите. Има на ромите, направи на турците, на гърците... Умолявам те, братко, дай им постове на тия. Ще съсипят държавата до септември-октомври. Кой инвеститор ще дойде в държава, в която има избор след избор", иронично се обърна към Трифонов Борисов.

Експремиерът отрече също така партията му да участва в каквито и да било задкулисни уговорки. "Нямаше да правя тези неща, ако вчера отново не се върти пак през тези хора, че аз участвам с партията си в някаква уговорка. А бе хора, нали щяхте да ме чегъртате? Вие сте токсични, не ви искам. При всичкия този тормоз, рекет в последните месеци...".

Според Борисов обаче би следвало да бъде съставено някакво правителство, защото трети избори биха били пагубни за държавата. "Не ми отнемайте удоволствието да видя как Бойко Рашков се изнася с дамаджаните от министерството. Не ми го отнемайте, съставете правителство!", призова лидерът на ГЕРБ.

Бойко Борисов: Кабинетът на Трифонов е прах в очите на хората

Бойко Борисов: Кабинетът на Трифонов е прах в очите на хората

ГЕРБ виждат дългата ръка на ДПС в проектоправителството на ИТН, готови са за опозиция

При трети избори не е важен резултатът. И да бием с повече, това ще е пирова победа, смята той, посочвайки и какви трябва да бъдат основните цели на евентуален нов кабинет - актуализация на бюджета, както и подготовка за евентуална трета ковид вълна на есен. "Сега какъв е планът - да се продължи с бойкорашковщината, минековщината. За да продължи Румен Радев да мачка", съзря пъклен замисъл Борисов.

ГЕРБ веднага ще върнат мандата за съставяне на правителство, когато им бъде връчен той от президента в качеството им на втора политическа сила, разбра се още от думите на бившия премиер. Няма да бъде подкрепено и служебното правителство, ако бъде приета идеята на Мая Манолова то да бъде гласувано и избрано за постоянно такова.

"Няма да подкрепя такова правителство по простата причина, че то е рожба на всички тези токсични партии, които направиха този преврат. Те трябва да си носят отговорността. Но да знаят, че след това идва отговорността. До 13-ти чака-рака, чака-рака, кючек, но след 13-ти кючекът свърши", каза председателят на ГЕРБ.

"Няма българин, който да ме стигне в следващите 20-30-50 години като успехи, като изборни резултати", самопохвали се още той. Освен това по време на брифинга лидерът на ГЕРБ не изневери на традицията и нагледно показа на картата на България областите, в които партията му печели.

Въпреки тези си успехи обаче Борисов няма да се кандидатира за президентското кресло наесен.

ГЕРБ вече имали кандидат, но името му все още е тайна. Все пак някакви жокери бяха дадени: "Умен, висок, красив, с коса. Да има очилца, да може като Дани Митов така - так-так. Да показва знания, ерудиция", отговори на въпрос на News.bg Борисов. Разбира се, ще знае и езици - това се разбра от разменените реплики между партийния актив и журналистите - тема особено актуална след презентирането на министрите от проектокабинета на ИТН като полиглоти.

Колко пък да е безпринципна една коалиция!

Колко пък да е безпринципна една коалиция!

Какво пречи в името на стабилно редовно правителство българските партии да постъпят като едни доблестни корпорации и да осъществят помежду си най-изгодния за страната джойнт венчър?