Съдбата на кабинета на Трифонов е въпрос само на едно движение на Борисов, депутатите на ГЕРБ вдигат ръка в парламента и кабинета на ИТН е на власт. В следващия момент не вдигат ръка и ИТН падат от власт. С предложението си за кабинета Слави Трифонов възстанови субектността на Борисов. В това е убеден социологът Андрей Райчев, който коментира ситуацията след изборните резултати от 11 юли.

В студиото на Нова телевизия Райчев заяви, че никак не би се изненадал от един такъв ход, който би бил напълно в стила на Борисов и не веднъж сме били свидетели на такива обрати в позицията на бившия премиер.

Окончателно: ИТН са първи с 15 759 гласа разлика пред ГЕРБ

Окончателно: ИТН са първи с 15 759 гласа разлика пред ГЕРБ

При 100% от протоколите: ИТН - 24.08%, ГЕРБ-СДС - 23.51%, БСП – 13.39%, ДБ – 12.64%...

Много рано отпразнуваха победата, че Борисов го няма. И в момента се намираме в ситуацията "аха - аха да го няма Борисов" и в крайна сметка това не се случва, посочи Андрей Райчев, който направи аналогия и с развитието на противопоставянето между ГЕРБ и БСП.

ИТН е в ситуация със собственото си ръце да удушат собственото си бебе, по думите на анализатора. Всички партии в момента си играят с огъня, предупреди Андрей Райчев, според когото се върви по един естествен път - президентска република у нас.

Слави Трифонов: ИТН без коалиция, предлага свой кабинет
Обновена

Слави Трифонов: ИТН без коалиция, предлага свой кабинет

Издигат Николай Василев за премиер, Любомир Дацов за икономически министър

Един от проблемите с ранното представяне на номинациите за министри на ИТН Андрей Райчев вижда в това, че сега всички са се съсредоточили върху фигурата на Николай Василев - предложен за премиер. А всъщност това, което Слави Трифонов е предложил, е един кабинет от зам.-министри - може да притежават експертиза, но не са политици. Идеята, че специалист ще ни оправи, ако е на власт, е принципно погрешна", отсече Андрей Райчев.

Напълно е възможно, дори и кабинетът на ИТН да мине, т.е. да получи подкрепа първоначално, във всеки един момент да се озовем в пред още едни избори и да правим избори 2 в 1 - парламентарни и президентски, добави още Андрей Райчев.