ДПС имаме толкова връзка, колкото имат белите мечки с пингвините - едните живеят на единия полюс, другите - на другия". Това заяви в студиото на БТВ Филип Станев по темата дали партията на Слави Трифонов е проект на ДПС.

Станев увери, че ИТН ще разговаря с другите партии в новия парламента, който се събира утре, както и че предложението за нов състав на правителство ще бъде направено там. Той призна, че поведението до момента на ИТН е било медийна стратегия, но е уверен, че тя е проработила добре.

"Ние сме длъжни да извървим пътя на разговори с други партии. Длъжни сме да го направим заради огромното доверие, което ни дадоха българските граждани", заяви Станев.

ИТН сменя тактиката - първо консултации, после нов проектокабинет

ИТН сменя тактиката - първо консултации, после нов проектокабинет

Осъзнавали какво лежи на плещите им

Еднолични решения не може да има в държава-членка на ЕС, това е недопустимо. Трябва да има не само демократични решения, а и диалог. Филип Станев заяви и че "България не е Турция и Слави Трифонов не е Ердоган."

"За първи път от 12 години рухна митът, че Бойко Борисов е бащицата на нацията, че е непобедим, което е прекрасно. Българските граждани вече искат оттук-нататък да получат увереност, спокойствие и сигурност. Длъжни сме да направим така, че да съставим един кабинет, който да докаже, че е възможно да се работи по един начин, различен от този при управлението на Борисов, Тройната коалиция, царя и Костов", допълни Станев.

Като партньори той вижда формациите "Демократична България" и "Изправи се БГ. Ние идваме". "Гледаме в една посока", уточни Филип Станев по темата за реформата в правосъдието, за която настояват от ДБ и конкретно Христо Иванов. От ИТН настояха, че прокуратурата трябва да излезе от съдебната власт и да премине към изпълнителната.

Прокуратурата трябва да работи за държавата. Не Иван Гешев е проблемът, а начинът, по който е структурирано това звено, смята Филип Станев.

Демократична България ще подкрепи само партии, които нямат общо с ДПС и модела Борисов

Демократична България ще подкрепи само партии, които нямат общо с ДПС и модела Борисов

Отстраняване на сегашния състав на ВСС и на Гешев е приоритет за ДБ

Представителят на ИТН уточни, че няма да се водят преговори за постове и личности, за да не се стига да проблемното назад в годините "разделяне на баницата", което най-много дразни хората.

Относно представената от Слави Трифонов програма на партията при обявяването на първия проектокабинет той обясни, че това е много малка част от програмата им.