Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов предлага на Висшия съдебен съвет (ВСС) да освободи предсрочно главния прокурор Иван Гешев. Това обяви той на пресконференция пред медиите.

Има данни от служебния вътрешен министър Бойко Рашков за действия и бездействия на Гешев, които накърняват престижа на съдебната власт, мотивира се правосъдният министър. Предоставен е доклад за нарушения на главния прокурор.

Предстоящото заседание на Висшия съдебен съвет (и двете колегии), е на 22 юли.

Малко по-късно на сайта на Висшия съдебен съвет бе публикуван и доклада със сигналите от МВР срещу главния прокурор Иван Гешев. Това става по изричното искане на главния прокурор, което също е публикувано.

В доклада се цитират мотивите за исканата оставка на Гешев. Сред тях са:

  • - Разгласяване на данни от досъдебно производство, цитира се огласени аудиозаписи между настоящия президент и командващия ВВС, както и разговор между журналист, депутат и обвиняемия бизнесмен Васил Божков.
  • - Нарушаване презумпцията за невинност
  • - Липса на еднакви критерии при разследване на лица от висшия ешелон
  • - Използване на служители от Бюрото за защита на свидетели при нахлуването в сградата на президентството
  • - Пренебрегване на принципа на случайно разпределение на дела

В доклада се цитира щурма в президентската институция и публичния арест на съветника по национална сигурност на президента Илия Милушев, който по-късно се оказа незаконен.

Николай Хаджигенов: ГЕРБ приключи, първото условие - премахване на Гешев

Николай Хаджигенов: ГЕРБ приключи, първото условие - премахване на Гешев

Бойко Борисов ще носи политическа и юридическа отговорност

Малко по-късно говорителят на главния прокурор Сийка Милева обясни, че от държавното обвинение не били учудени от предложението да бъде освободен Иван Гешев.

След това от МП съобщиха, че министърът на правосъдието проф. Стоилов е внесъл предложението за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Той се позовава на чл. 175, ал. 5 във връзка с чл. 173, ал. 3 от Закона за съдебната власт.

Очакването на Стоилов е на заседанието на 22 юли предложението да бъде разгледано като точка първа от дневния ред. Той е обобщил получените данни в мотивите на искането в няколко групи причини, които ще представи на заседанието на ВСС:

"Става дума за разгласяване на досъдебни производства с използване на СРС, липса на единен критерий за разследване на лица, които заемат висши държавни длъжности и други. Ограничил съм се само с това, което засяга конституционните основания по цитирания текст - за действия, които накърняват престижа на съдебната власт. Позовавам се и на данни, които навеждат на нарушения на Кодекса за етичното поведение на българските магистрати", каза Стоилов.

Той засегна и темата за наказателната процедура за забавянето на синхронизирането на Търговския регистър с европейската платформа на регистрите.

Преди ден стана ясно, че Европейската комисия ще предяви иск срещу България пред Съда на Европейския съюз за това, че все още не е свързала своя национален търговски регистър със Системата за взаимно свързване на търговските регистри (BRIS). Това е трябвало да се направи още преди 4 години. Сега процедурата преминава от административна в съдебна фаза, каза Стоилов и обясни конкретните действия, които са предприети от страна на новото ръководство непосредствено след неговото встъпване в длъжност.

В края на месец май 2021 г„ е одобрена техническата спецификация за осигуряване на оперативна съвместимост за обмен на данни между информационната система на търговския регистър и Европейската централна платформа и предоставяне на информация за действителни собственици". И този проект изпълнява "Информационно обслужване" АД. Вече е проведена и процедура за възлагане на обществената поръчка.

До края на 2021 г. трябва да приключи приемателно тестване на изработения по поръчката софтуер.