Минути след като служебният правосъден министър Янаки Стоилов обяви, че ще внесе за обсъждане във Висшия съдебен съвет (ВСС) предложение да бъде освободен предсрочно главния прокурор Иван Гешев, от прокуратурата отговориха пред "24 часа", че не са учудени.

Според говорителя на главния прокурор Сийка Милева така се изпълнявала волята на служебния министър на МВР - Бойко Рашков

Янаки Стоилов предлага на ВСС да освободи предсрочно Иван Гешев

Янаки Стоилов предлага на ВСС да освободи предсрочно Иван Гешев

Имало информация от служебния министър на вътрешните работи

Учудени сме от това, защо го внася едва сега - дни преди да изтече мандата на служебното правителство, твърди Милева. Няма да коментираме този политически акт, целящ само политически дивиденти и пиар, добави тя.

"В предложението се съдържат само политически, но не и юридическа аргументи и то без никаква конкретика. Оттук нататък компетентен е ВСС", каза говорителят на Гешев.

Малко по-късно на сайта на Висшия съдебен съвет бе публикуван и доклада със сигналите от МВР срещу главния прокурор Иван Гешев. Това става по изричното искане на главния прокурор, което също е публикувано

В доклада се цитират мотивите за исканата оставка на Гешев. Сред тях са:

  • - Разгласяване на данни от досъдебно производство, цитира се огласени аудиозаписи между настоящия президент и командващия ВВС, както и разговор между журналист, депутат и обвиняемия бизнесмен Васил Божков.
  • - Нарушаване презумпцията за невинност
  • - Липса на еднакви критерии при разследване на лица от висшия ешелон
  • - Използване на служители от Бюрото за защита на свидетели при нахлуването в сградата на президентството
  • - Пренебрегване на принципа на случайно разпределение на дела

В доклада се цитира щурма в президентската институция и публичния арест на съветника по национална сигурност на президента Илия Милушев, който по-късно се оказа незаконен.

Думите на Милева са след като правосъдният министър Янаки Стоилов съобщи, че внася предложение до ВСС да започне процедура за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев.

Христо Иванов призова главния прокурор Иван Гешев да си подаде оставката

Христо Иванов призова главния прокурор Иван Гешев да си подаде оставката

За партньорите ни Българските институции са във фалит