България е разглеждана от своите най-близки партньори като държава, чиито институции - най-вече прокуратура и служби за сигурност - са с ограничена вменяемост, за пореден път са обявени във фалит. Това каза пред БНР лидерът на "Да, България" и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов в коментар за санкциите по закона "Магнитски".

Лидерът на "Да, България" призова Иван Гешев да си поде оставката. Малко по-рано и бившият главен секретар на МВР Николай Радулов загатна, че Гешев може и да не довърши мандата си.

Николай Радулов: Възможно е Бойко Рашков да наследи Иван Гешев преди края на мандата му

Николай Радулов: Възможно е Бойко Рашков да наследи Иван Гешев преди края на мандата му

За демутризация на службите за сигурност и МВР настояват от ИТН

"Основната характеристика на Иван Гешев е, че той си е затварял очите за Делян Пеевски и че не провери твърдението на Васил Божков, че е давал подкупи на Бойко Борисов", заяви Иванов.

Той уточни, че персонално главният прокурор Иван Гешев е поставен от американските партньори на България в институционална невменяемост.

По думите му големият въпрос е кога имената от санкционния списък ще бъдат произнесени от главния прокурор и те ще бъдат разследвани.

Припомняме, от прокуратурата обявиха, че ще искат конкретизиране на информацията от партньорите от САЩ.

Според Иванов санкциите са акт за обявяване на България в корупционна държава и те ще доведат до отражение в българската политика.

Той посочи, че Бойко Борисов носи персонална отговорност за огромния погром върху българската държавност и репутацията на България.

Христо Иванов подчерта, че фактологията в документа на Министерството на финансите на САЩ е налична благодарение на работата на български журналисти:

"САЩ предприема това действие в момент, в който вижда, че българското общество се пробужда и появата на сцената на политически формации, които назовават тези неща с имената им и имат програма за решение. Защото тогава има смисъл да се прави интервенция, има кой да поеме нещата и да си свършим работата", каза Иванов.

Действието на САЩ е приятелско по отношение на отговорност към общата ни сигурност, заяви Христо Иванов.