"Много е възможно главният прокурор Иван Гешев да не си изкара мандата и мястото му да заеме Бойко Рашков или някой като него". Това заяви пред БНР проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност и част от състава на партията "Има такъв народ". Радулов бе главен секретар на МВР по времето на кабинета "Костов".

Той ще е в листите на партията, които ще бъдат обявени утре (понеделник, 7 юни - б.р.).

До последно ИТН мълчат Слави Трифонов ще се кандидатира ли за депутат

До последно ИТН мълчат Слави Трифонов ще се кандидатира ли за депутат

Надписът GAME OVER - това са санкциите на САЩ, според Виктория Василева

Радулов сравни действията на прокуратурата с времето на Вишински (генерален прокурор на СССР от времето на Сталин, когато са най-големите гонения - б.р.).

В програмата на партия ИТН е записано, че трябва да се извърши демутризация на службите за сигурност и МВР, подчерта Радулов.

Относно т.нар. "канибалски скандал" - за заплахи от бившия премиер Бойко Борисов срещу бизнесмен, че семейството му няма да разбере дали не яде неговите меса, Николай Радулов е категоричен: "За мен няма съмнение, че такова нещо е говорено. Това е езикът на Бойко Борисов".

Според Радулов причината служебният министър на вътрешните работи да огласи случая в медиите, е липсата на доверие в прокуратурата. През последните години доверието в прокуратурата е сринато заради действията на управляващите, смята Радулов.

Христо Иванов призова главния прокурор Иван Гешев да си подаде оставката

Христо Иванов призова главния прокурор Иван Гешев да си подаде оставката

За партньорите ни Българските институции са във фалит

"И САЩ, и ЕС са пределно наясно с това какво се случва у нас. Години наред получаваме остри забележки в докладите на Държавния департамент на САЩ и на Европейската комисия по същите въпроси, които са описани в решението по закона "Магнитски", каза бившият главсек на МВР

Според него се получава куриоз - чуждите служби да се грижат повече за сигурността и бизнеса в страната, отколкото самото правителство.

Радулов очаква да има нови санкции от САЩ на още хора от България.

Припомняме, на противоположното мнение е бившият вътрешен министър от кабинета "Борисов-1" Цветан Цветанов.

"Списъкът е голям и ще се развива. Това, което чух, е, че ги очакваме скоро, но със сигурност няма да е преди изборите, т.е. след 12-и, 13-и юли", обясни Радулов.

Припомняме, на 2 юни 2021 г. САЩ чрез Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на трима български граждани за тяхната значителна роля в корупцията в България, както и за техните мрежи, обхващащи 64 организации.

Санкциите са срещу Васил Крумов Божков, Делян Славчев Пеевски и Илко Димитров Желязков.

Малко след това от Държавния департамент на САЩ обявиха и петима българи за лица с наложени санкции във връзка с участието им в сериозна корупция. Това са Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов и Делян Пеевски, както и Илко Желязков.

Рестрикциите, наложени от САЩ, предизвикаха политически трус и множество реакции.

Първият българин със санкции от САЩ бе съдия от специализирания съд. На 5 февруари 2020 г. държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд като първия българин със забрана да пътува за САЩ заради данни за корупция. Дисциплинарното производство срещу магистрата беше образувано на 18 февруари, като такова бе поискано още преди това от правосъдния министър Данаил Кирилов.

Името на Андон Миталов стана известно в края на 2019 г. като съдията, който пусна да пътува в Москва обвинения за шпионаж председател на движение "Русофили" Николай Малинов, за да получи орден от руския президент Владимир Путин. По случая бе разпоредена и проверка от тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. От Спецсъда заявиха, че няма нарушения в работата на съдия Миталов.

Иван Гешев се срещна с новите шефове на ДАНС И ГДБОП

Иван Гешев се срещна с новите шефове на ДАНС И ГДБОП

И двамата са били викани в прокуратурата на разпит

Експертът по национална сигурност заяви, че "скоро ще се наложи да се направи проверка в ДАНС".

"Интересно е да се види какви дела и по какви въпроси са работили те по руска линия и за руските шпиони. Може да се окаже, че там няма нито ред за "Турски поток", който направихме в полза на Путин. Нямаме нужда от такава ДАНС, защото това значи, че тя или е безкрайно некомпетентна, или работи по чужди интереси, които са свързани с Русия и Путин", допълни Николай Радулов.

Татяна Дончева: Само льольо може да излезе в 5-месечен отпуск, докато води ДАНС

Татяна Дончева: Само льольо може да излезе в 5-месечен отпуск, докато води ДАНС

Не може да се прескачат стъпала в тази област, категорична е Дончева