Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ налага санкции на трима български граждани за тяхната значителна роля в корупцията в България, както и за техните мрежи, обхващащи 64 организации.

Санкциите са срещу Васил Крумов Божков*, Делян Славчев Пеевски* и Илко Димитров Желязков*.

В изявлението на САЩ Васил Божков е посочен като "известен български бизнесмен и олигарх", Делян Славчев Пеевски като "бивш народен представител", а Илко Димитров Желязков - "бивш заместник директор на Държавната агенция за технически операции (ДАТО), назначен за заместник-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.

Санкции се разпростират и върху дружествата, които се притежават или се контролират от тези лица.

"Посочените лица и дружества са санкционирани съгласно Указ 13818, който допълва и прилага Глобалния закон "Магнитски" за отчетност при нарушаване на човешките права и е насочен срещу извършителите на тежки нарушения на човешките права и корупция в целия свят. Тези санкции съвпадат с допълващи действия, предприети от Държавния департамент на САЩ за публичното оповестяване на санкции срещу Пеевски и Желязков съгласно член 7031(c) от Закона за Държавния департамент, чуждестранните дейности и свързани с тях програмни бюджетни средства заради участието им в корупция в значителни размери.

Днешното публично обявяване на санкции представлява най-широкообхватното действие на глобалния закон "Магнитски," предприето за един ден в историята на програмата, насочено срещу 65 физически и юридически лица за техните значителни корупционни действия в България.

Корупционните дейности, извършени от лицата, посочени днес, показват как широкоразпространената корупция върви ръка за ръка с други незаконни дейности. Обхватът на днешните действия показва, че Съединените щати ще подкрепят върховенството на закона и ще накарат държавните служители и свързаните с тях лица, които използват държавните институции с цел лична печалба, да платят висока цена.

Обявените днес санкции разкриват злоупотребите на Божков, Пеевски и Желязков с публични институции с цел лична печалба и прекъсва достъпа на тези лица и техните компании до финансовата система на САЩ. За по-нататъшна защита на международната финансова система от злоупотреби от страна на корумпирани лица, Министерството на финансите насърчава всички правителства да прилагат подходящи и ефективни мерки срещу прането на пари за справяне с рисковете, причинени от корупция.

САЩ издадоха и 5 забрани на българи и техните близки да влизат в страната

САЩ издадоха и 5 забрани на българи и техните близки да влизат в страната

Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов и Делян Пеевски, Илко Желязков

От Министерство на финансите дават и обосновка:

ВАСИЛ КРУМОВ БОЖКОВ И НЕГОВАТА МРЕЖА

Васил Крумов Божков ("Божков"), български бизнесмен и олигарх, няколкократно е подкупвал държавни служители. Тези служители включват един настоящ политически лидер, както и бившия председател на вече закритата Държавна комисия по хазарта (ДКХ). По - рано тази година Божков също е планирал да осигури парична сума за бивше българско длъжностно лице и за български политик, с цел Божков да бъде подпомогнат да създаде канал, през който руски политически лидери да оказват влияние върху български правителствени служители. Понастоящем Божков се намира в Дубай, Обединените арабски емирства, където той успешно избягва българската процедура за екстрадиция по множество обвинения, повдигнати срещу него през 2020 г., включително за ръководене на организирана престъпна група, оказване на принуда, опит за подкуп на длъжностно лице и избягване на плащане на данъчни задължения.

В своето разследване Прокуратурата на Република България установява, че през февруари 2018 г. Божков е плащал на тогавашния председател на ДКХ по 10 000 лв (USD 6, 220) на ден, за да отнеме хазартните лицензи на конкурентни дружества. След тази мащабна схема за подкупи председателят на ДКХ подава оставка и е арестуван, а ДКХ е закрита. Все още съществува международно искане за арест на Божков, тъй като неговото влияние в България продължава. В навечерието на българските парламентарни избори през юли 2021 г Божков регистрира политическа партия, която ще участва в гореспоменатите избори, за да упражнява влияние върху български политици и официални лица.

Божков е санкциониран съгласно Указ 13818 в качеството му на лице, което е оказвало материална помощ, спонсорирало е или е предоставяло финансова, материална или технологична подкрепа или стоки или услуги с цел корупция или за подпомагане на корупция, включително незаконно присвояване на държавни активи, присвояване на частни активи за лична облага, корупция, свързана с концесионни договори за добив на природни ресурси, или подкупи. Службата за контрол на чуждестранните активи санкционира 58 регистрирани в България организации, включително партия "Българско лято", които са притежавани или контролирани от Божков или от една от неговите компании:

"ВАБО-2005" ЕООД, "ДИДЖИТЪЛ СЪРВИСИЗ" ЕАД, "ЕДЕ 2" ЕООД, "НОВЕ ИНТЕРНАЛ" ЕООД, "МОСТСТРОЙ ИЗТОК" АД, "ГАЛЕНИТ ИНВЕСТ" АД, "ВАБО 2008" ЕООД, "ВЕРТЕКС ИМОТИ" ЕООД, "Ви Би Мениджмънт" ЕООД, "ВА БО КЪМПАНИ" ЕООД, "Вабо Мениджмънт" ЕООД, "Вабо 2012" ЕООД, "ПРИМ БГ" ЕАД, "ЕВРОГРУП ИНЖЕНЕРИНГ" ЕАД, "Кристиано ГР 53" АД, "НОВЕ-АД-ХОЛДИНГ" АД, "БУЛ ПАРТНЕРС ТРАВЕЛ" ООД, "БУЛИТ ТРЕЙД" ООД, "КАРИТЕКС ЛЪКИ" АД, "СИЗИФ-В-ООД", фондация "Фондация Тракия", ВАБО ИНТЕРНАЛ" АД и "Българско лято" са регистрирани в България и са собственост или се контролират от Божков.

 • "РЕКС ЛОТО" АД е собственост или се контролира от "ВАБО-2005" ЕООД.
 • "ЕВРОБЕТ ПАРТНЪРС" ООД е собственост или се контролира от "ДИДЖИТЪЛ СЪРВИСИЗ" ЕАД.
 • "Евробет" ООД е собственост или се контролира от "ЕВРОБЕТ ПАРТНЪРС" ООД.
 • "ЕВРОБЕТ ТРЕЙДИНГ" ЕООД е собственост или се контролира от "Евробет" ООД.
 • "ВАБО СИСТЕМС" ЕООД, "ВАТО 2002" ЕООД, "НОВЕ ДИВЕЛОПМЕНТ" ЕООД, "ПРОПЪРТИ-ВБ" ООД, "ТРАНС НОВЕ" ООД, "НОВЕ ПАРТНЕРС" ООД, "АДЛЕР БГ" АД, "ЕФБЕТ ПАРТНЕРС" ООД и "ИНТЕРНЮЗ 98" ООД са собственост или се контролират от "НОВЕ ИНТЕРНАЛ" ЕООД.
 • "ЕВРОСЪДРУЖИЕ" ООД и "ДЕКАРТ" ООД са собственост или се контролират от "ВАБО СИСТЕМС" ЕООД.
 • "НУМЕРИКЪЛ ГЕЙМС" ООД, "ЛОТЕРИ ДИСТРИБЮШЪНС" ООД, "Национална Лотария" ООД и "ЕВРОФУТБОЛ" ООД са собственост или се контролират от "ЕВРОСЪДРУЖИЕ" ООД.
 • "Национална Лотария" АД е собственост или се контролира от "НОВЕ ДИВЕЛОПМЕНТ" ЕООД.
 • "МЕЛИОРА АКАДЕМИКА" ЕООД, "ДОМИНО ГЕЙМС" ООД и "МЛ БИЛД" ЕАД са собственост или се контролират от "ДЕКАРТ" ООД.
 • "ГЕЙМС ЪНЛИМИТЕД" ООД е собственост или се контролира от "Ви Би Мениджмънт" ЕООД.
 • "ЕВРОБЕТ - РУМЪНИЯ" ЕООД и "Олд Геймс" ЕООД са собственост или се контролират от "ГЕЙМС ЪНЛИМИТЕД" ООД.
 • "ВИХРОГОНИКА" АД в България и е собственост или се контролира от "ВАБО МЕНИДЖМЪНТ" ЕООД.
 • "ВАБО 2017" ООД и "Лотария БГ" ООД са собственост или се контролира от "ВАБО 2012" ЕООД.
 • "СИГУРО" ЕООД е собственост или се контролира от "ЕВРОГРУП ИНЖЕНЕРИНГ" ЕАД.
 • "ТРАКИЯ-ПАПИР 96" ООД, "ПАРКСТРОЙ-СОФИЯ" ООД, "ИЗДАТЕЛСКА КЪЩА СПОРТ" ООД и "ПРОФЕСИОНАЛЕН БАСКЕТБОЛЕН КЛУБ-ЦСКА-48" АД са собственост или се контролират от "НОВЕ-АД-ХОЛДИНГ" АД.
 • "АНТИЧНО НАСЛЕДСТВО" АД е собственост или се контролира от ФОНДАЦИЯ ТРАКИЯ.
Пеевски отхвърли санкциите на САЩ като тенденциозни, търси правата си в съда

Пеевски отхвърли санкциите на САЩ като тенденциозни, търси правата си в съда

Счита, че е бил нарочно дискредитиран

ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ И НЕГОВАТА МРЕЖА

Делян Славчев Пеевски ("Пеевски") е олигарх, който преди това е бил български народен представител и медиен магнат и регулярно е участвал в корупция, като си е служил с търговия с влияние и подкупи, за да се защити от обществен контрол и за да упражнява контрол върху ключови институции и сектори в българското общество. През септември 2019 г. Пеевски е работил активно за оказването на отрицателно въздействие върху политическия процес в България по време на местните избори на 27 октомври 2019 г. Пеевски се е договарял с политици да им осигури политическа подкрепа и положително медийно отразяване в замяна на защита от наказателно разследване.

Пеевски също така е участвал в корупционни действия чрез своето подставено лице, Илко Димитров Желязков ("Желязков"), бивш заместник председател в Държавна агенция за технически операции (ДАТО) и бивш служител в Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) който е назначен за заместник-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства през 2018 г. Пеевски използвал Желязков за осъществяването на схема за подкупи, засягаща български документи за пребиваване за чуждестранни граждани, както и за подкупването на държавни служители чрез различни средства в замяна на информация и лоялност от тяхна страна. От 2019 г. е известно, че Желязков е предлагал подкупи на високопоставени държавни служители от българското правителство, от които се е очаквало да предоставят информация на Желязков, която да бъде предавана на Пеевски. В замяна Желязков е имал грижата лицата, приели предложението му, да бъдат назначени на влиятелни длъжности и е осигурявал месечен подкуп. Пеевски и Желязков също така са разполагали с длъжностно лице на ръководен пост, което през 2019 г. незаконно присвоявало средства в тяхна полза. В друг случай, от началото на 2018 г. тези две лица ръководели схема за продажба на български документи за пребиваване, за която се твърди, че представители на дружества плащали подкупи на български длъжностни лица, които да гарантират, че техните клиенти ще получат документи за гражданство незабавно, а не след заплащането на депозит от 500 000 щатски долара или след като изминат петте години за обработването на законно обосновано искане. В допълнение към всичко това Желязков изнудвал евентуален кандидат за български министър чрез заплаха от повдигане на наказателни обвинения от Прокуратурата на Република България, ако след назначаването си министърът не окажел по-нататъшно съдействие на Желязков.

Пеевски и Желязков са санкционирани съгласно Указ 13818 в качеството си на чуждестранни лица, които са настоящи или бивши държавни служители (или лица, действащи от името на такъв държавен служител), които са отговорни за или са съучастници в извършването на корупция или които пряко или косвено са участвали в корупция, включително незаконно присвояване на държавни активи, присвояване на частни активи за лична облага, корупция, свързана с концесионни договори за добив на природни ресурси, или подкупи. Службата за контрол на чуждестранни активи освен това санкционира шест дружества, притежавани или контролирани от Пеевски или от една от неговите компании:

 • "ИНТ" ЕООД и "ИНТРЪСТ" ЕАД са собственост или се контролират от Пеевски.
 • "БМ СИСТЕМС" ЕАД, "ИНТ ИНВЕСТ" ЕООД, "ИНТТРАФИК" ЕООД и "РИЪЛ ИСТЕЙТС ИНТ" ЕООД са собственост или се контролират от "ИНТРЪСТ" ЕАД.

Припомняме, на 5 февруари 2020 г. държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд като първия българин със забрана да пътува за САЩ заради данни за корупция. Дисциплинарното производство срещу магистрата беше образувано на 18 февруари, като такова бе поискано още преди това от правосъдния министър Данаил Кирилов. Името на Андон Миталов стана известно в края на 2019 г. като съдията, който пусна да пътува в Москва обвинения за шпионаж председател на движение "Русофили" Николай Малинов, за да получи орден от руския президент Владимир Путин. По случая бе разпоредена и проверка от тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. От Спецсъда заявиха, че няма нарушения в работата на съдия Миталов.

ПОСЛЕДСТВИЯ ОТ САНКЦИИТЕ

В резултат от днешната мярка се блокира цялата собственост и право на собственост и други собственически права ( на посочените по-горе лица), които се намират в Съединените американски щати или са във владението или под контрола на граждани на САЩ и постоянно пребиваващи в САЩ. Такава собственост, право на собственост и други собственически права задължително трябва да се докладват на Службата за контрол на чуждестранни активи (OFAC). Освен това се блокират всички дружества, притежавани пряко или непряко (с дялово участие от или над 50 процента) от едно или няколко от санкционираните лица.

Ако не е налице общo или нарочно разрешение, издадено от OFAC, или освобождаване от задължението по друг начин, предписанията на OFAC по принцип забраняват всички транзакции от граждани на САЩ или постоянно пребиваващи в САЩ или транзакции на територията на САЩ (или извършвани транзитно през САЩ), отнасящи се до каквато и да е собственост или право на собственост и други собственически права на публично обявените или по друг начин санкционирани лица. Забраните включват каквато и да е форма на принос или предоставяне на средства, стоки или услуги от, на или в полза на санкционирано лице или получаването на каквато и да е форма на принос или предоставяне на средства, стоки или услуги от такова лице.

Днешното публично обявяване на санкции представлява най-широкообхватното действие на глобалния закон "Магнитски," предприето за един ден в историята на програмата, насочено срещу 65 физически и юридически лица за техните значителни корупционни действия в България.

Корупционните дейности, извършени от лицата, посочени днес, показват как широкоразпространената корупция върви ръка за ръка с други незаконни дейности. Обхватът на днешните действия показва, че Съединените щати ще подкрепят върховенството на закона и ще накарат държавните служители и свързаните с тях лица, които използват държавните институции с цел лична печалба, да платят висока цена.

Обявените днес санкции разкриват злоупотребите на Божков, Пеевски и Желязков с публични институции с цел лична печалба и прекъсва достъпа на тези лица и техните компании до финансовата система на САЩ. За по-нататъшна защита на международната финансова система от злоупотреби от страна на корумпирани лица, Министерството на финансите насърчава всички правителства да прилагат подходящи и ефективни мерки срещу прането на пари за справяне с рисковете, причинени от корупция.

Първи реакции на партии за санкциите от САЩ

Първи реакции на партии за санкциите от САЩ

ДБ, Мая Манолова и БЗНС

Тези действия изпращат силен сигнал, че САЩ подкрепят всички българи, които се стремят да изкоренят корупцията.

Пеевски вече отхвърли санкциите като тенденциозни и обяви, че ще търси правата си. Той се обяви и за нарочно дискредитиран.

Министър-председателят Стефан Янев проведе телефонен разговор с американския заместник-държавен секретар по политическите въпроси Виктория Нюланд. Нюланд е информирала българския премиер, че съгласно закона "Магнитски" са в ход санкционни действия по отношение на трима български граждани и 64 юридически лица.

Последваха и първи реакции на партии у нас за санкциите от САЩ - "Демократична България", "Изправи се.БГ" и БЗНС. 

Кирил Петков: Санкциите на САЩ са наложени след сериозен анализ

Кирил Петков: Санкциите на САЩ са наложени след сериозен анализ

Институциите да работят така, че да не разчитаме отвън да ни посочват такива неща

*Васил Божков - бизнесемен, почти митологична фигура с бизнес в различни сфери. В началото на 2020 г. одържавиха лотарийния му бизнес, а след това прокуратурата повдигна серия обвинения, включително и за спестяване на данъци и такси, дължими от хазарт. Сред обвиненията има обаче и за подбудителство към убийство, принуда, опит за изнасилване, изнудвания, опит за подкуп на длъжностни лица и незаконна търговия с антики. Към момента се намира в Дубай, а прокуратурата е внесла искане за екстрадиция. През лятото на миналата година основа своя партия - "Българско лято".

След като беше обвинен, Божков направи редица публични признания, включително и това, че е работил със знанието на властта, макар и после да обвини в рекет. Миналата седмица един от приближените до бизнесмена Васил Божков - Георги Попов - се върна доброволно от Дубай в България.

* Илко Желязков е зам.-шеф на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. Кадър на бившата Държавна сигурност (ДС), после на МВР, НСС и ДАНС, с кариера в сферата на енергетиката като консултант на правителствата на Бойко Борисов и на Пламен Орешарски. Дългогодишен председател на Съвета на директорите на ТЕЦ "Марица изток 2", два пъти и в Съвета на директорите на БЕХ.

*Делян Пеевски е депутат от ДПС в 41, 42, 43 и 44-то Народно събрание. Оттегли се изненадващо от всички листи и въпреки номинациите си преди изборите за Народно събрание на 4 април 2021 година. В момента не заема публична длъжност. Бил е заместник-министър на Емел Етем в кабинета "Станишев". През 2013 г., по времето на кабинета "Орешарски", Пеевски беше избран за председател на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), което предизвика продължили над една година протести, довели до оставката на кабинета на БСП и ДПС.