Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество ще подаде искания до Софийски градски съд за отмяна на възбрани върху жилищните сгради в комплекс "Нове хоумс".

Решението е мотивирано с достатъчната обезпеченост на претенциите по отношение на Васил Божков и свързаните с него търговски дружества, както и с това, че с наложените възбрани върху сгради и права на строеж, които са собственост на "Нове хоумс", се засягат интересите на близо 250 души, сключили предварителни договори за придобиване на жилища и заплатили значителни суми на акционерното дружество.

Припомняме, от октомври месец от "Нове хоумс" очакват отговор на жалбата си, с която са поискали отмяна на допуснатото обезпечение и обезсилване на обезпечителната заповед, с която се атакува решението на СГС по искане на КПКОНПИ за възбрана върху поземления имот и правото на строеж. Става въпрос за комплекса от затворен тип NOVE HOMES в ж.к. "Красно село" в София, заради което през март закупили имоти протестираха пред Антикорупционната агенция.

КПКОНПИ не е получавала жалби от собственици на обекти в жилищния комплекс на Божков

КПКОНПИ не е получавала жалби от собственици на обекти в жилищния комплекс на Божков

Подадена е частна жалба от "Нове Хоумс"

Възбраните по искане на КПКОНПИ бяха наложени заради образуваното досъдебно производство срещу Васил Божков.

Тогава от Комисията заявиха, че не са получавали възражения или жалби от заинтересовани лица в качеството им на собственици на обособени обекти от жилищния комплекс "Нове Хоумс" или на страни по други договори с акционерното дружество.

Сега обаче от КПКОНПИ посочват, че в периода 30 - 31 март последвало представянето на отделни искания от множество лица, които са сключили с "Нове Хоумс" АД предварителни договори за закупуване на жилища, като са заплатили и съответни суми на дружеството за това. На 7 април ръководството на Комисията е провело и среща с представители на тези граждани.

От 5 месеца "Нове хоумс" чакат произнасяне за апартаментите

От 5 месеца "Нове хоумс" чакат произнасяне за апартаментите

Над 220 семейства, инвестирали в комплекса, търпят вреди