Васил Божков е задържан в арабските страни. Това съобщи главният прокурор Иван Гешев пред журналисти.

Информацията все още е на ниво неофициални канали, но информацията е почти напълно сигурна. Иван Гешев посети на място акцията по залавянето на кокаин в района на борсата в столичния квартал Слатина.

Иван Гешев посочи, че вярва на съдебната система на Обединените арабски емирства. Той благодари за сътрудничеството на ОАЕ.

Прокуратура съзря хибридна атака от страна на Васил Божков

Прокуратура съзря хибридна атака от страна на Васил Божков

Прокуратурата знае срещу кого се е изправила

Заедно с Божков са задържани още двама души. Единият е обвиняем с него, а за третият човек обвинител номер едно няма данни. Кога точно Божков ще бъде върнат у нас, зависело от сроковете, с които работи правоохранителната система на ОАЕ.

Главният прокурор направи паралел с делото срещу Цветан Василев, който е в Сърбия, и изтъкна, че западната ни съседка не изпълнява задълженията си. Досега ОАЕ ни оказвали съдействие и затова той е оптимист, че Васил Божков ще бъде върнат на родна територия.

Три дни родните разследващи работили усилено по казуса с Васил Божков, стана ясно още от думите на Иван Гешев. Той дори се пошегува с твърденията на бизнесмена, че се намира на територията на Балканите. Явно не е добре с географията, предположи главният прокурор.

Данъците и таксите били последният проблем на Васил Божков

Данъците и таксите били последният проблем на Васил Божков

Твърди бившия му съдружник Цветомир Найденов

Припомняме, на 29 януари главният прокурор Иван Гешев съобщи, че на бизнесменът Васил Божков са повдигнати 7 обвинения, издадена е Европейска заповед за арест и ще бъде обявен за международно издирване, защото е напуснал границите на страната, тъй като се чувства застрашен. Самият Божков в последните дни се изявяваше необичайно интензивно по медиите отрече да му е връчвана каквато и да е било заповед или призовка и не знае да го издирват и че никой не му се е обаждал. Той потвърди, че се намира в чужбина и очаквано не посочи в коя точно страна, но уточни - Балканите. Днес той заяви категорично, че смята да изчака в чужбина съдебната фаза.

Васил Божков млъква

Васил Божков млъква

Това е последното медийно изявление на г-н Божков за неопределен период от време

По-рано през деня Специализираната прокуратура и МВР влязоха в офисите на фирми, свързани с Божков, както и на адреси, обитавани от него.

Ден по-късно на брифинг на прокуратурата беше обявено, че бизнесменът е предлагал 10 000 лв. на ден подкуп на служител в Комисията по хазарта, като целта на подкупа била да осигури разправа с конкуренцията. Операцията по претърсване и изземване на доказателства продължаваше и на втория ден, като от дома на Божков бяха иззети множество картини. 

Операцията започна миналата седмица, като след първата акция - в Комисията по хазарта - от Държавната финансова инспекция обявиха нарушения на частните хазартни фирми, ощетили бюджета с над 210 милиона лева за периода от 2014 до 2019 г. На следващия ден бе съобщено за открити допълнителни документи, които показват, че тази сума е значително по-голяма и се заговори за 600 милиона.

Борисов обеща наказания след финансовата инспекция
Обновена

Борисов обеща наказания след финансовата инспекция

Ако не се плащат такси на държава, се взима лиценза и нищо друго