"Показната акция в офисите на свързаните с Васил Божков компании и повдигнатите обвинения целят принудително да бъде отнет законен бизнес. Налага се внушението, че ние сме виновни за нещо до доказване на противното."

Това заявяват в позиция до медиите от "Нове холдинг".

"Свидетели сме на синхронизирани действия между официални държавни институции, представители на управляващите и частните интереси на бивши партньори, а именно Боян и Цветомир Найденови - собственици на казина и съдружници в наши фирми", подчертават от холдинга.

Те са категорични, че до момента Васил Божков и юридическия му екип не са получили никакви официални документи, нито са били уведомени по какъвто и да било официален начин за повдигнатите срещу него обвинения.

Издадоха европейска заповед за арест на Васил Божков
Обновена

Издадоха европейска заповед за арест на Васил Божков

Божков е със 7 обвинения

В позицията си от холдинга подчертават, че с досегашните си действия държавата влиза в ролята на "бухалка"- от измисления сигнал, послужил за формален повод за всички последвали активни мероприятия - през приетия на първо четене законопроект за хазарта, който според тях цели противоконституционно налагане на държавен монопол, до репресивните акции на властимащите срещу бизнеса ни и неговите собственици, обясняват още те.

От "Нове холдинг" изтъкват още, че винаги са съдействали на властите при различни проверки.

Нещо повече - нашите компании са свързани директно с НАП и цялата информация пристига при тях онлайн в реално време, пишат още от компанията.

Васил Божков не знае да го издирват

Васил Божков не знае да го издирват

Той уверява, че е на разположение на органите по всяко време

Те припомнят, че Агенцията за държавна и финансова инспекция е установила, че няма нарушение на закона при плащаните от тях такси. Нямали неплатени задължения към държавата. Това потвърдил и финансовият министър и министерството на финансите чрез подписаните от тях месечни отчетни справки в продължение на години.

От "Нове холдинг" подчертават още, че известните вече поправки в Закона за хазарта са приети от ГЕРБ и са мотивирани от финансовия министър Владислав Горанов през 2014 г. Те уточняват, че комисията по хазарта е на подчинение на финансовото министерство и през целия период, който формално се разследва, министър на финансите е бил Владислав Горанов.

Според тях има опит да бъде унищожен работещ бизнес, който през годините е внесъл в държавата под формата на данъци, такси и платен лиценз стотици милиони. Те са на мнение, че някой иска да вземе футболен клуб "Левски" точно в момента, в който клубът е спасен от фалит и върви към стабилизация и финансова независимост.

Спецпрокуратура и МВР в Комисията по хазарта и офиси на Васил Божков
Обновена

Спецпрокуратура и МВР в Комисията по хазарта и офиси на Васил Божков

Проверяват и други адреси, има арести в комисията

Пред БГНЕС Васил Божков е изразил учудването си за казаното от главния прокурор, че срещу него са повдигнати 7 обвинения и че е обявен за общодържавно и международно издирване.

По думите му никой не му се е обадил и не знае за какво са му повдигнати обвинения.

Не знам, ако съм обявен за издирване, за какво да ме издирват, като могат да ми се обадят, подчертава Божков.

На въпрос дали ще се върне в България, Божков отговаря, че е на разположение. "Аз съм си на разположение, няма никакви проблеми. Не знам за какво е издирването, мен никой не ме е търсил", изтъква още Божков.

Има си телефони, какво значи обявен за издирване, посочва той. 

Припомняме, че по-рано през деня Специализираната прокуратура и МВР влязоха в офисите на фирми, свързани с Божков, както и на адреси, обитавани от него. Информацията за обвиненията срещу Божков и издадената Европейска заповед за арест е от изказване на главния прокурор пред журналисти.