Има издадена европейска заповед за арест на бизнесмена Васил Божков. Това заяви пред журналисти главният прокурор Иван Гешев. 

"Божков е обвиняем по 7 обвинения към момента - ръководител на организирана престъпна група, принуда, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство към престъпление по служба.

Обявен е за международно издирване, защото е напуснал границите на страната. Нашата работа е, когато констатираме нарушения, да повдигнем обвинения и да изправим конкретните извършители пред българския съд. Ще положим всички усилия той да бъде доведен пред българския съд. Той е поредният олигарх, който бяга от България", каза Гешев, но допълни, че "ще си го приберем".

Факт е, че е извън страната, но главният прокурор заяви, че не е сигурен точно къде се намира.

Никой не е получил документи за обвиненията срещу Васил Божков

Никой не е получил документи за обвиненията срещу Васил Божков

Това пишат в позиция от "Нове холдинг"

Прокуратурата и главният прокурор не влизат в лични битки. Нямаме никакви притеснения да ангажираме наказателната отговорност, когато са на лице доказателства, спрямо всяко едно лице в България, без да има значение каква позиция заема.

Не може плюсовете да са само за едни - за богатите. Време е всеки да плати цената за това, което прави. Ние не преследваме само богати хора, но всеки трябва да си спазва задълженията, обясни Гешев, въпреки че няколкократно изтъкна по повод Васил Божков, че това е поредният български олигарх, който ще бъде изправен българския съд. Като пример Гешев даде Димитър Желязков - Очите, Арабаджиеви, Баневи.

"Не може да дължиш 555 милиона лева от лотарийни игри за една година на държавата. Това са 100 лева към всяка пенсия...", обясни главният прокурор и призова българският народ да си направи сметката дали само ще се оплаква от несправедливия преход.

"Време е този криминален преход да свърши, моят половин живот мина в този криминален преход, вашият също", обърна се главният прокурор към журналистите.

Припомняме, че по-рано през деня Специализираната прокуратура и МВР влязоха в офисите на фирми, свързани с Божков, както и на адреси, обитавани от него.

Веднага след това бизнесменът заяви, че не знае да го издирват и че никой не му се е обаждал. 

Васил Божков не знае да го издирват

Васил Божков не знае да го издирват

Той уверява, че е на разположение на органите по всяко време