10 000 лв. на ден подкуп всеки ден предлагал бизнесменът Васил Божков на служител в Комисията по хазарта. Лицето е било длъжностно, както уточниха на брифинг на прокуратурата. Целта на подкупа била да осигури разправа с конкуренти на Божков. 

Идеята е през този служител да се внася за разглеждане в комисията предложенията за отнемане на лиценз. За всичко това са уведомени КПКОНПИ, НАП и министъра на финансите.

На брифинга стана ясно, че са повдигнати обвинения на 5 лица, четири от които се намират в чужбина. Обвиненията са им предявени на служебните адвокати. Четиримата обвиняеми са близки на Васил Божков. И четиримата обвиняеми ще бъдат обявени за междудържавно и международно издирване, като са издадени всички необходими актове, за да може своевременно да започне тяхното издирване и довеждане в България.

На петия човек, който е бивш председател на Държавна комисия по хазарта, е повдигнато обвинение за длъжностно престъпление и ще му бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". 

Спецпрокуратура и МВР в Комисията по хазарта и офиси на Васил Божков
Обновена

Спецпрокуратура и МВР в Комисията по хазарта и офиси на Васил Божков

Проверяват и други адреси, има арести в комисията

Към настоящия момент задържани са 19 длъжностни лица от Държавната комисия по хазарта и предстои да се установи тяхната съпричастност към извършените престъпления. Предстои повдигне и на други обвинения.

Беше потвърдено, че операцията по претърсване и изземване на доказателства продължава и в момента. Вчера са извършени претърсвания и изземвания в Държавната комисия по хазарта (ДКХ), както и на жилища и автомобили на длъжностни лица. От дома на Божков са иззети множество картини, а от игрална зала и казино е иззета сумата от 400 000 лв.

Съпругата на Васил Божков не е с повдигнато обвинение, както стана ясно още. Говорителят на главния прокурор Сийка Милева поясни, че по отношение на нея са извършени "претърсвания и изземвания в обитаваното от нея жилище""Моля ви да не се занимаваме с жълти клюки. Нямаме обвиняемо лице", заяви Милева за съпругата на Васил Божков.

Самият Божков е с обвинение за ръководене на организирана престъпна група, действала на територията на цялата страна и ръководена от него от 2014 г. Тя е била създадена с користна цел и да извършва престъпления по принуда, изнудване, длъжностни престъпления, подкупи и пране на пари, каквито са и обвиненията срещу бизнесмена.

Запорите на фирми, свързани с Божков, били абсолютен произвол

Запорите на фирми, свързани с Божков, били абсолютен произвол

От "Нове холдинг" ще продължат да търсят правата си в съда и ще отстояват правото си да работят

Сийка Милева потвърди обвинението, че в бюджета не е внесена огромна сума пари - "над половин млрд. лева, която сума представлява коледната надбавка за всеки пенсионер за следващите 10 години".

"Прокуратурата е наясно срещу кого се изправя. Прокуратурата знае, че тази хазартна империя разполага с изключително големи финансови възможности, и знае, че благодарение на тях ще се защити, включително и чрез вас медиите", подчерта говорителят на главния прокурор.

Наблюдаващият прокурор Венцислав Фердинандов уточни, че се провеждат следствени действия и се очакват експертизи. От събраните доказателства до този момент обаче се разбрало за длъжностно лице, в Държавната комисия по хазарта към 2014 г. и впоследствие не е упражнило своите правомощия по закон и не е положило необходимия контрол. Според обвинението всичко това е било извършено по поръчение и с решение на организирана престъпна група като подбудител за това бил Васил Божков.

По думите на Фердинандов по делото е приобщено и досъдебно производство, образувано от друга прокуратура. В него се съдържат доказателства за това, че капиталът и финансовата обезпеченост на част от дружествата, които са собственост на Божков, не са достатъчни, за да могат да бъдат изплащани печалби, за които се твърди, че се реализират.

Вчера стана ясно, че на бизнесмена Васил Божков са повдигнати 7 обвинения и за него е издадена Европейска заповед за арест.

Миналата седмица, след първата акция в Комисията по хазарта, от Държавната финансова инспекция обявиха, че ако хазартните игри са плащали така, както е плащал Българския спортен тотализатор, от 2014 до 2019 е щяло да влязат още 210 милиона лева. На следващия ден бе съобщено за открити допълнителни документи, които показват, че тази сума е значително по-голяма и се заговори за 600 милиона.

По-рано среща с премиера поискаха от самите фен клубове на "Левски", заради опасността финансирането на футболния клуб да спре при едно одържавяване на хазартния сектор, каквото предложение в Народното събрание внесе депутатът и лидер на НФСБ Валери Симеонов.

Няколко позиции вече изразиха компании от сектора, подкрепени и от Българска асоциация за развлекателни и хазартни игри.

Борисов обеща наказания след финансовата инспекция
Обновена

Борисов обеща наказания след финансовата инспекция

Ако не се плащат такси на държава, се взима лиценза и нищо друго