Държавен монопол над лотарийните игри предлага лидерът на НФСБ Валери Симеонов в Закона за хазарта. Той има подкрепата на финансовия министър Владислав Горанов, на спортния министър Красен Кралев и на премиера Бойко Борисов.

В кулоарите на парламента той поясни, че още през юни 2018 г. е внесъл промени в хазартния закон, но тогава те не са срещнали одобрение. Затова сега внася по-съвършени законодателни мерки.

Симеонов се обяви срещу рекламирането на хазарт

Симеонов се обяви срещу рекламирането на хазарт

По този начин възпитаваме децата, а и българите като цяло, че не е нужно да се трудят и образоват, а ще печелят търкайки картончета

Залагам забраната за извършване на лотарийни игри от частни фирми, подчерта Симеонов. Нека това да бъде държавен монопол, както е в голяма част от страните в ЕС, иска още той. Ако лотарията е държавна, това гарантирало, че част от печалбата ще отива за развитие на спорта и здравето на нацията.

В момента частните организатори на лотарийни игри нямат задължение да дават част от печалбата за спорта. Симеонов предлага още продажбата на лотарийни билети да става само в лицензирани обекти, а не в бензиностанциите и супермаркетите. Така се подлагали на изкушение хората с лабилен характер. Билети от лотарията няма да се продават в радиус от 300 метра от учебни заведения.

Законът за хазарта на Симеонов минава през нотификация от ЕК

Законът за хазарта на Симеонов минава през нотификация от ЕК

Това ще го забави поне с четири месеца

Припомняме, след анонсираните от Валери Симеонов промени за хазарта  и ограниченията за реклама на хазарт през 2018 г., от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и няколко телевизии, членове на АБРО, както и Футболния съюз, се обявиха против.

Валери Симеонов получи принципната подкрепа на ГЕРБ в парламента. Десните партии извън парламента пък предложиха и свой вариант за промени в закона.