Законопроектът за хазарта ще премине през процедура на нотификация от Европейската комисия. Това решиха депутатите от Комисията по бюджет и финанси. Валери Симеонов мотивира необходимостта от законови промени като изтъкна, че според Световната здравна организация хазартът е патологична зависимост, която води до редица нарушения не само на психическото здраве, но и на физиологичното.

Той бе категоричен, че става въпрос за 3 млрд. лв. интереси. По думите му оборотите от хазарта у нас се равняват на 3% от БВП, което е много повече в сравнение с други съседни на нас страни, каквато е Румъния.

Причината за изпращането на проекта е становище на Министерство на финансите, в което категорично се посочва, че въпросният проект трябва да бъде нотифициран от ЕК.

"При положение, че получих поздрав от финансовия министър за законопроекта", изтъкна Валери Симеонов.

Лотариите плащали най-високите данъци според ИМП

Лотариите плащали най-високите данъци според ИМП

66% от парите за лотарийни билетчета отивали за печалби

По думите му забавянето на законопроекта е факт най-малко с четири месеца, колкото трае процедурата по нотификация.

"Едно такова отлагане не кореспондира с декларираната подкрепа от ГЕРБ и от БСП - да не бъда краен, ще изчакам тези месеци", коментира Симеонов.

"Хазартната зависимост е тежко болестно състояние", изтъкна пред депутатите вицепремиерът. Той опроверга аргументите, че има риск за намаляване на приходите от хазарта, като изтъкна, че хората, които така или иначе играят такива игри, много добре знаят къде са позиционирани те.

"Приходите от хазарта през последните години много рязко нарастват. Обществото е изправено пред някаква болестна зависимост", изтъкна още вицепремиерът.

ГЕРБ удрят рамо на Симеонов за закона за хазарта

ГЕРБ удрят рамо на Симеонов за закона за хазарта

Симеонов: Каруцата скърца, защото върви

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни, че към момента има пропуск по отношение на разписването на процедурите за изпращане за нотификация на законопроекти, които са внесени от депутати в Народното събрание. Такава процедура има подробно разписана за законопроекти с вносител Министерски съвет.

Вносител на Законопроекта за изменение и допълнение на закона за хазарта не е Валери Симеонов, а народният представител Христиан Митев, заедно с група народни представители.

Становища по предложенията, освен от Министерство на финансите, са постъпили от Министерство на културата, Министерство на младежта и спорта.

Министерство на културата е взело отношение относно термина непряка реклама, която се променя в този законопроект, като изтъква, че това частично влиза в несъответствие с европейска директива.

Симеонов наказва стадото акули срещу малките рибки в хазарта

Симеонов наказва стадото акули срещу малките рибки в хазарта

Хазартът е вреден, хазартът развращава

Министерство на младежта и спорта изразява опасения, че текстовете биха ограничили дейността на Български спортен тотализатор, като изтъква, че въпросните ограничения за пряка и непряка реклама, биха намалили отчисленията за министерството, които до момента са в размер на 26 млн. лв.

Относно опасенията, че футболните отбори няма да могат да носят фланелки с имената на спонсорите, Валери Симеонов уточни, че се предлага в чл. 10 да бъдат оставени наименованията на игрите, регистрираната търговска рамка. "Няма риск по отношение на спонсорирането на клубовете", категоричен е той.

Красен Кралев притеснен от законопроекта на Симеонов за хазарта

Красен Кралев притеснен от законопроекта на Симеонов за хазарта

И малки загуби в оборота на тотото бъркат сериозно в джоба на спортното ведомство

Припомняме, след анонсираните от вицепремиера промени за хазарта и ограниченията за реклама на хазарт, от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и няколко телевизии, членове на АБРО, както и Футболния съюз се обявиха против.

Валери Симеонов има принципната подкрепа на ГЕРБ в парламента. Десните партии извън парламента предложиха и свой вариант за промени в закона.

С новия данък в курортите Симеонов бори сивия сектор в 500 хиляди жилища

С новия данък в курортите Симеонов бори сивия сектор в 500 хиляди жилища

Обяснява, че това не е втори данък, а нещо като алтернатива на курортната такса