Вицепремиерът Валери Симеонов очаква най-малко между 200 и 300 млн. лв. приходи на сезон от въвеждането на допълнителен данък върху апартаментите и къщите за гости, отдавани под наем в курортите. Това стана ясно, след като Комисията по бюджет и финанси прие на първо четене предложените промени в Закона за местните данъци и такси, с вносител депутатът Борис Ячев.

"Против" промените гласуваха депутатите от ДПС с аргумента, че се получава двойно данъчно облагане на база данъчна оценка на имота. От БСП гласуваха "въздържал се" с мотива, че на практика се въвежда нов данък, без да са направени предварителни изчисления, как би бил събран той и също изтъкнаха, че на практика става дума за двойно данъчно облагане върху един и същ имот.

Всъщност новият данък, ако бъде въведен, ще се отнася до хилядите къщи за гости и апартаментите под наем. По данни на вицепремиера Симеонов техният брой в курортите достига 500 хиляди. По думите му този сив сектор ощетява честния туристически бизнес.

"Категорично не съм съгласен с позицията, че това е втори данък. Това не е втори данък - този данък е нещо като алтернатива на курортната такса. Той е данък за апартаменти, отдавани под наем", обясни Валери Симеонов.

На въпрос за промените между първо и второ четене, вицепремиерът заяви: "Съгласни сме на всякакви разговори само и само този сив поток - този сив сектор да бъде обхванат". В противен случай ощетени остават законните бизнесмени в туристическия сектор.

"Нашите курорти затова са най-евтините - точно, защото има огромен сив сектор. Огромна скрита икономика има в нашите курорти и доказателство за това е обстоятелството, което малко се знае, малко се оповестява - но най-нисък приход на чужденец, който е дошъл - реализира България. Най-ниски приходи оставят туристите в България в сравнение с всички останали държави в ЕС. В Румъния оставят повече пари, Турция, Гърция", коментира още Валери Симеонов. По думите му това е резултат от сивия сектор и изкуствено занижените цени.

Внесоха законопроекта на Симеонов за апарт хотелите

Внесоха законопроекта на Симеонов за апарт хотелите

Ако го приемат, се очакват 200 млн. лв повече за курортните общини

Менда Стоянова заяви, че между първо и второ четене трябва да се намери решение за облагане на тези имоти.

"Аз съм убедена, че идеята е добра, че трябва да се търси решение за облагане на този сектор, който не обхванат по един или друг начин. Убедена съм също, че облагането по сегашния начин, а именно на приходите от наеми не се случва, защото каквото и администрация да сложиш не би могла да обхване всички тези приходи и като реален размер. Трябва да се търси алтернативна данъчна основа", коментира Менда Стоянова.

Като такъв пример за намиране на различна данъчна основа бе и приетият Закона за таксиметровите услуги.

Депутатът от левицата Румен Гечев приветства идеята на вицепремиера и опита му да се търсят допълнителни приходи за общините. Той бе категоричен, че липсва гаранция, че този нов данък би бил събран. "Каква ни е гаранцията, че ще събере допълнителните данъци?", попита Гечев.

Идеята, която той предложи е да се стимулират самите собственици да регистрират туристите, които идват. След като ги регистрират - да бъдат освободени от въпросния данък, доказвайки, че приходите в хазната на конкретната община от доведените от тях туристи многократно надвишават размера на въпросния данък. Иначе сега екологичният разход остава в общините.

Законът за хазарта на Симеонов минава през нотификация от ЕК

Законът за хазарта на Симеонов минава през нотификация от ЕК

Това ще го забави поне с четири месеца