У нас хазартът се облага, както в останалите членки на ЕС. Това стана ясно от коментара на Людмила Петкова, експерт в Министерството на финансите и бивш заместник-министър на финансите, преди заседанието на бюджетната комисията в парламента, която се зае с внесените от Валери Симеонов промени в Закона за хазарта.

Възприет е по-справедлив режим на облагане, по думите й. Амбицията на МФ е да се гарантира равнопоставено облагане на всички играчи на пазара с хазарт.

Горанов иска да създаде Национална агенция по хазарта

Горанов иска да създаде Национална агенция по хазарта

Специализиран държавен орган към министъра на финансите

В същото време онлайн хазарта не може да се облага с корпоративен данък. Пред депутатите вносителят Валери Симеонов аргументира необходимостта от въвеждане на предлаганите от него мерки. Частните играчи на пазара с хазарт не били длъжни да внасят средства за развитие на спорта. Редно е държавата да си вземе обратно тази дейност и по този начин да се обезпечи развитието на спорта и здравето на нацията, иска лидерът на НФСБ.

Държавен монопол над лотарийните игри предлага Валери Симеонов

Държавен монопол над лотарийните игри предлага Валери Симеонов

Без продажба на билети в бензиностанции, супермаркети и близо до училища

Той не иска хазартни и лотарийни игри да се продават в магазини и бензиностанции, а само в лицензирани обекти. Също така те трябва да са далеч от учебни заведения. Със закона се отнемат лицензите на частните оператори на хазарт. Дори и след това обаче те ще са длъжни да си изплатят печалбите на хората.

Без особени дебати законът мина на първо четене. "За" бяха управляващите, а "въздържал се" бяха от ДПС и БСП.

Владислав Горанов дава рамо на Симеонов за промените в хазарта

Владислав Горанов дава рамо на Симеонов за промените в хазарта

Те щели да осигурят повече пари за спорта

Припомняме, вчера беше оповестена сумата от 210 млн. лв. за периода от 2014 до 2019 година, ако хазартните игри са плащали така, както е плащал Българския спортен тотализатор. Прокурорите, които влязоха в Комисията по хазарта, запазиха мълчание и не коментираха пред журналистите.

Акцията в Комисията по хазарта съвпадна с прокарването на предложенията за промени в Закона за хазарта за втори път от страна на лидера на НФСБ, след като през 2018 година той не събра достатъчно подкрепа сред депутатите. По думите на Симеонов в момента той обаче разполага с подкрепата както на премиера Борисов, така и на финансовия министър Владислав Горанов.

Спортният министър Красен Кралев също изказа надежда, че по този начин българският спорт ще получи по-достойно финансиране.

Сумата, несъбрана от частния хазарт, набъбва

Сумата, несъбрана от частния хазарт, набъбва

От финансовата инспекция са открили още документи