За една и съща хазартна игра са заплащани различни държавни такси. Това стана ясно от брифинга на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).Защо се е получило това разминаване тепърва ще се уточнява - такава заявка даде шефът на АДФИ Георги Начев. Ако хазартните игри са плащали така, както е плащал Българския спортен тотализатор от 2014 до 2019 е щяло да влязат още 210 милиона лева.

Спортният тотализатор е плащал по един начин, останалите играчи на хазартния пазар - по друг. Държавната такса по закон е 15% отчисления от всички залози, като само държавният тотализатор е изпълнявал закона.

Прокурорите мълчат за акцията в Комисията по хазарта

Прокурорите мълчат за акцията в Комисията по хазарта

От сградата бяха изнесени няколко кашона с документи

Начев не изключи възможността тази сума да набъбне. Поискана е справка за залаганията, като се очаква данните да са готови до един месец.

Дали е законосъобразно, всеки можел да си прецени, заяви Начев, като не се ангажира с оценка за щата на бюджета. Затова АДФИ прави проверка в Комисията по хазарта. Проверката е започната на 16 декември и е с министерско разпореждане, стана ясно още от думите на Георги Начев.

Финансовият инспектор потвърдил, че частният хазарт спазва закона

Финансовият инспектор потвърдил, че частният хазарт спазва закона

Националната лотария и Евробет съдействат на българските иституции

Припомняме, че тази сутрин прокуратурата влезе в Комисията по хазарта, но прокурори и разследващи се въздържаха от коментари пред журналистите. От помещенията на комисията бяха изнесени кашони с документи. Главният прокурор Иван Гешев също отказа да даде подробности по разследването с аргумент, че главният прокурор не може да бъде наясно с детайлите по всички случаи в реално време, а и няма разрешението на наблюдаващия прокурор да изнася данни по случая. 

Вътрешният министър Младен Маринов заяви, че функциите на МВР по случая са единствено по линия на оказване на съдействие. 

За нередности в Комисията по хазарта намекна по-рано през деня и депутатът Валери Симеонов.

Акцията в Комисията по хазарта съвпада с прокарването на предложенията за промени в Закона за хазарта за втори път от страна на лидера на НФСБ, след като през 2018 година той не събра достатъчно подкрепа сред депутатите. По думите на Симеонов в момента той обаче разполага с подкрепата както на премиера Борисов, така и на финансовия министър Владислав Горанов.

Спортният министър Красен Кралев също изказа надежда, че по този начин българският спорт ще получи по-достойно финансиране.