Ако докладът от държавната финансов инспекция е верен, ще имат проблем много хора. Ако не е - няма от какво да се безпокоят. За това се закани премиерът Бойко Борисов на заседанието на Министерския съвет.

Коментарът си той направи във връзка с проверката в Държавната комисия по хазарта от вчера. По думите му службите са изпълнили своето задължение да направят проверка. Сега е дошло времето на проверката в Държавната комисия по хазарта, подчерта премиерът.

Горанов иска да създаде Национална агенция по хазарта

Горанов иска да създаде Национална агенция по хазарта

Специализиран държавен орган към министъра на финансите

По-ясно от това няма накъде да го кажа. Къде е свързан футболният клуб "Левски". Отборът го е имало преди мене, след мене и винаги ще го има, къде е описан тук (в доклада - б.р.), попита реторично Борисов.

Утре премиерът ще се види със "сините" фенове, ще им даде да прочетат доклада и се надява прокуратурата да излезе с повече информация.

"Изпълнили сме това, което сме длъжни да направим", отсече министър-председателят, според когото думите "национализация" и "одържавяване" са неверни и никой на никого не може да пипне фирмата.

Ако не се плащат такси на държава, се взима лиценза и нищо друго, обясни той.

Кадиев зове опозицията да иска оставката на Горанов, видя чадър над собствениците на частни лотарии

Кадиев зове опозицията да иска оставката на Горанов, видя чадър над собствениците на частни лотарии

Целият казус с частните лотарии бил пропит с корупция

Според премиера се създава едно много грешно впечатление - къде с умисъл, къде не или незнание, но в публичното пространство вървели едни странни заключения.

На неговото бюро има доклад от държавната финансов инспекция, адресиран до министъра на финансите Владислав Горанов и главния прокурор Иван Гешев.

Докладът, от много страници, за което от финансова инспекция носят отговорност, касае разлики при такси за стотици милиони. Борисов го е прегледал внимателно, има много фирми, но тъй като прокуратурата се е заела, направили са изземвания, няма да коментира имена.

"Никъде в доклада не пише за ПФК "Левски". Не мога да разбера каква е връзката с това да не си платил такси, ако е вярно това, което го има в доклада. Затова сега прокуратурата го проверява. Редно ли беше този доклад да бъде прибран и скрит. Това е въпросът към мене", посочи Борисов.

Той пита и къде се вижда в доклада, дошъл в Министерския съвет от държавната финансова инспекция през финансовия министър и за който е сезиран прокурор, което и да е физическо лице, да не говорим футболен клуб.

Младен Маринов не е избрал момента за акцията в Комисията по хазарта
Обновена

Младен Маринов не е избрал момента за акцията в Комисията по хазарта

Акцията е на Специализираната прокуратура

Премиерът Бойко Борисов ще се види утре с феновете на "Левкси", защото така или иначе се виждал с всички. Къде има тук някъде ПФК Левски, рподължава да недоумява министър-председателят.

"Аз съм левскар, всички знаят и то болен левскар, но трябва ли когато дойде този доклад по презумпция, защото мога да си помисля нещо, да го скрия", ядоса се Борисов.

Той се обърна към спорните медии и спортните журналисти и ги запита за каква национализация и одържавяване става въпрос.

По думите му, ако е вярно това, значи не са платени стотици милиони лева такса от различни дружества. Проверката в хазарта продължава и дали ще има осъдени хора от ДКХ - щяло да се види. В момента всички работели на пълни обороти.

Премиерът недоумява защо изведнъж започнали някакви срещи с фенове и предупреждения. За какво - че не съм скрил доклада ли? Никой на никого не взима фирмата и тази дейност (хазартът - б.р.) е лицензионна. Ако някой не си е платил таксите, лицензът се взима, но фирмата си е негова. Къде е одържавяването, къде е национализацията. Какви са тези думи, ядоса се Борисов.

Владислав Горанов дава рамо на Симеонов за промените в хазарта

Владислав Горанов дава рамо на Симеонов за промените в хазарта

Те щели да осигурят повече пари за спорта

Той недоумява защо бизнес, през който са минали 3 млрд. лева да не трябва да бъде непроверяван, да не плаща данъци или такси. Този бизнес се обвързва и със Закона за хазарта, който ние искаме да променим отдавна, обясни премиерът.

За това той е възложил на финансовия министър Владислав Горанов и на Менда Станоява, ако се стигне до гласуване от мнозинството в Народното събрание, да подкрепят хазартът да стане държавен.

Изрично трябва обаче да бъде вписано, че не може да се отдава на концесия, не може да се аутсорсва, не може да преотдава, може и трябва да бъде в забранителния списък за приватизация, ако го няма.

Трябва да е абсолютно сигурно, че освен държавата никой друг няма да се занимава с тази дейност, настоя премиерът. Според него не става въпрос за това друг играч или други играчи да се вкарат в този бизнес.

"Изрично в решението, повтарям парламентът, защото сме парламентарна република, да вземе такова решение, трябва това да бъде описано", добави премиерът Бойко Борисов.

Държавен монопол над лотарийните игри предлага Валери Симеонов

Държавен монопол над лотарийните игри предлага Валери Симеонов

Без продажба на билети в бензиностанции, супермаркети и близо до училища