Лотарийни компании са изплатили всички дължими по закона данъци и такси и спазват буквата на Закона за хазарта такъв, какъвто той е. Това се посочва в официална позиция на Евробет ООД, Национална лотария АД, Нове АД Холдинг, Intralot SA и БАРХИ във връзка с изявленията на премиера Бойко Борисов от тази сутрин и изявленията на АДФИ от вчера и днес.

От компаниите посочват, че сега действащият Закон за хазарта е изменен по предложение на финансовия министър Владислав Горанов през декември 2014 г. Промяната е аргументирана от министерство на финансите с "необходимостта от избягване на възможности за отклонения на данъчно облагане". Те прилагат и заповедта на министър Горанов и образеца на декларацията, които са публикувани на сайта на Държавната комисия по хазарта и Министерство на финансите.

"Г-н Борисов заяви още, че предлагания от Валери Симеонов проектозакон за хазарта не е свързан с бъдещето и развитието на ПФК "Левски". Само че предвижда спиране на дейността на компаниите, основни спонсори и дарители на клуба", посочват в изявление, разпратено и до медиите и заявяват, че приемат поканата за среща на премиера, за да представят позициите си като страна в този дебат.

Горанов иска да създаде Национална агенция по хазарта

Горанов иска да създаде Национална агенция по хазарта

Специализиран държавен орган към министъра на финансите

От компаниите припомнят и че във вчерашното си изявление директорът на агенцията Георги Начев е заявил, че няма нарушение на закона, като цитират думите му, че "текстът дава възможност да се събират такси, формирани на различна основа".

По повод Законопроекта за хазарта на Валери Симеонов и думите на премиера, че не става дума за "одържавяване" и "национализация", но и изрично трябва да бъде вписано, че не може да се отдава на "концесия, да се аутсорсва и преотдава" и хазартът трябва да бъде в забранителния списък за приватизация, "за да е сигурно, че абсолютно никой друг, освен държавата, няма да се занимава с тази дейност", от Евробет ООД, Национална лотария АД, Нове АД Холдинг, Intralot SA и БАРХИ заявяват, че така направената от премиера дефиниция описва безусловен монопол и присвояване на основните активи на всички лотарии.

Финансовият инспектор потвърдил, че частният хазарт спазва закона

Финансовият инспектор потвърдил, че частният хазарт спазва закона

Националната лотария и Евробет съдействат на българските иституции

"Конституцията на Република България изрично урежда с изчерпателен списък обектите, върху които може да бъде установяван държавен монопол и това са железопътния транспорт, националните пощенски и далекосъобщителни мрежи, използването на ядрена енергия, производството на радиоактивни продукти, оръжие, взривни и биологично силно действащи вещества", посочват от частните хазартни компании като явно е хазартът не е между тях.

"Ние продължаваме да не разбираме мотивите на депутати, министри и държавни служители в тази открита атака върху частния бизнес в опит за присвояване на активи. Длъжни сме да направим и допълнително уточнение, че противоконституционно отнемане на действащ лиценз носи своите правни последствия и потенциални финансови обезщетения в размер на милиарди", заявяват от компаниите.

Борисов обеща наказания след финансовата инспекция
Обновена

Борисов обеща наказания след финансовата инспекция

Ако не се плащат такси на държава, се взима лиценза и нищо друго

Припомняме, вчера от АДФИ на брифинг дадоха информацията, че ако хазартните игри са плащали така, както е плащал Българския спортен тотализатор от 2014 до 2019 е щяло да влязат още 210 милиона лева. Днес от финансовата инспекция излязоха със съобщение, че тази сума най-вероятно е значително по-голяма

Това се случи следобеда на деня, в който прокуратурата влезе в Комисията по хазарта, макар и от обвинението да няма още информация за проведените там действия. 

Акцията съвпада с актуализирането на темата за промяна в закона за хазарта от Валери Симеонов, който внесе предложение за одържавяване на хазартните и лотарийните игри. Днес проектозаконът бе гласуван на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси почти без дебат, а от Министерство на финансите публикуваха проекто предложението за създаване на Национална агенция по хазарта.