От "Нове холдинг" разпространяват последно официалната лична позиция на Васил Божков относно случващото се в последните две седмици.

От компанията посочват, че това е "последното медийно изявление на г-н Божков за неопределен период от време" и съветват, занапред въпросите да се отнасят към "всички замесени представители на властта, политици, институции, правоохранителни органи и държавни учреждения", имащи отношение към темата.

Васил Божков изчаква в чужбина съдебната фаза

Васил Божков изчаква в чужбина съдебната фаза

Талибани били разследващите спрямо колекцията му

Позицията на Васил Божков без редакторска намеса:

Налагането на запори на сметки на фирми и частни лица без влязъл в сила ревизионен акт е незаконно.

Изземването на имущество на частни лица без съдебно разпореждане е незаконно.

Изземването на предмети със световна културно-историческа стойност от музей без съдебно разпореждане е незаконно.

Изземването на предмети на над 6 хиляди години в торби и чували за боклук е престъпление срещу културното наследство, пряко причинило тяхното унищожаване. Унищожаването на културно и историческо наследство се счита за престъпление по международното право, както и, при определени обстоятелства, като престъпление срещу човечеството.

Предявяването на задочни обвинения с назначени служебни защитници, при положение, че лицето не е непълнолетно или социално слабо и не е било официално призовано, и има свои упълномощени защитници е грубо погазване на правото на защита и е незаконно.

Произнасянето на присъди не е работа на прокуратурата, а на съда.

Произнасянето на присъди от името на прокуратурата в ефира на национални медии е не само незаконно, но е и грубо погазване на конституцията и е характерно за управленията на Нацистка Германия и комунистическия режим в СССР.

До произнасянето на съда не е доказано нито едно от напълно произволно повдигнатите ми обвинения.

Фирмите, свързани с лотарийните игри нямат неизплатени задължения към хазната. Имат, обаче, внесени над 500 милиона лева такси и данъци.

Аз нямам неизплатени задължения към хазната. Но съм един от най-големите данъкоплатци в държавата.

Това са фактите. Всичко останало са спекулации до доказването им в съда.

Призовавам прокуратурата да спазва българските и международните закони и да се въздържа от непремерени и емоционални изблици.

Неуместни сравнения, свързани с пенсионното осигуряване, хипотетични съждения, целящи единствено да вменят вина, не само уронват престижа на самия главен прокурор, но и категорично доунищожават доверието в независимостта на тази институция."

Припомняме, на 29 януари стана ясно, че на бизнесмена Васил Божков са повдигнати 7 обвинения и за него е издадена Европейска заповед за арест. Едновременно с това в имоти на Божков, лични и фирмени, бе проведена операция, при която бяха иззети и културно-исторически ценности. Вчера от прокуратурата обявиха, че Васил Божков е предлагал 10 000 на ден на служител от Комисията по хазарта, за да елиминира негови конкуренти. 

В последните дни бизнесменът Васил Божков беше изключително активен с интервюта по телефона най-вече, като тази сутрин дори си организираха с бившия му съдружник своеобразен спор

Миналата седмица, след първата акция в Комисията по хазарта, от Държавната финансова инспекция обявиха, че ако хазартните игри са плащали така, както е плащал Българския спортен тотализатор, от 2014 до 2019 е щяло да влязат още 210 милиона лева. На следващия ден бе съобщено за открити допълнителни документи, които показват, че тази сума е значително по-голяма и се заговори за 600 милиона.