Александър Манолев*, Петър Харалампиев*, Красимир Томов* и Делян Пеевски*, Илко Желязков* са обявени от Държавния департамент на САЩ за лица с наложени санкции във връзка с участието им в сериозна корупция.

Изявлението на Нед Прайс идва само час след изявлението на Министертсвото на финансите на САЩ за налагане на санкции по Глобания закон "Магнитски" - санкции там бяха наложени върху Делян Пеевски, Илко Желязков, както и срещу Васил Божков. Това огласяване се прави по силата на Член 7031(c) от Закона за Държавния департамент, чуждестранните дейности и свързаните с тях програмни бюджетни средства за 2021 г.

САЩ санкционират по закона "Магнитски" трима българи

САЩ санкционират по закона "Магнитски" трима българи

Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков

Това огласяване прави недопустимо влизането в Съединените щати на Манолев, Харалампиев, Томов, Желязков и Пеевски, както и на най-близките членове на техните семейства. Освен Манолев, Харалампиев, Томов, Желязков и Пеевски публично са оповестени и имената на съпругата на Манолев - Надя Манолева и неговите деца Алекса, Йоанна и Димитър; съпругата и сина на Харалампиев - Веселка Харалампиева и Павел Харалампиев, непълнолетните син и дъщеря на Пеевски и дъщерите на Желязков - Ваня Илкова Желязкова и Роза Илкова Желязкова.

Манолев, Харалампиев и Томов са участвали в корупционни дейности, които са подкопавали върховенството на закона и доверието на българското общество в техните демократични държавни институции и обществени процеси, включително използвайки политическото си влияние и длъжностни правомощия за лична изгода. Манолев е заместник-министър на икономиката, Харалампиев е бивш председател на Държавната агенция за българите в чужбина, а Красимир Томов е главен секретар на Държавната агенция за българите в чужбина

В качеството си на народен представител Пеевски е използвал Желязков, служител в Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, като посредник и съучастник в търговията с влияние и даването на подкуп с цел защита от обществен контрол и за оказване на влияние върху ключови институции и сектори в българското общество.

Днешният акт препотвърждава нашия ангажимент в подкрепа на върховенството на закона и укрепването на демократичните институции в България, се посочва в изявлението.

Съединените щати подкрепят всички българи, които работят за напредъка на реформите, а Държавният департамент ще използва своите правомощия за насърчаване търсенето на отговорност по отношение на корумпирани лица в региона и в глобален мащаб, се посочва в изявлението.

Припомняме, първото такова санкционирано лице бе съдия от специализирания съд, който на 5 февруари 2020 г. бе санкциониран от държавният секретар на САЩ Майк Помпео - обяви съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд като първия българин със забрана да пътува за САЩ заради данни за корупция. Дисциплинарното производство срещу магистрата беше образувано на 18 февруари, като такова бе поискано още преди това от правосъдния министър Данаил Кирилов.

Името на Андон Миталов стана известно в края на 2019 г. като съдията, който пусна да пътува в Москва обвинения за шпионаж председател на движение "Русофили" Николай Малинов, за да получи орден от руския президент Владимир Путин. По случая бе разпоредена и проверка от тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. От Спецсъда заявиха, че няма нарушения в работата на съдия Миталов.

*Александър Манолев е известен у нас преди всичко със скандала Апартаментгейт, прелял в Къщи за гости. Манолев подаде оставка като заместник-министър на икономиката в правителството на Бойко Борисов през април 2019 г., след като Върховна касационна прокуратура стартира проверка срещу него за получаване на кредит чрез представяне на неверни сведения, с цел получаване на средства от еврофондовете, с които е построена къща за гости край Сандански. Въпросната къща се оказа в списъка на ДФЗ с фирмите, които ще трябва да върнат 100% от европейската помощ по ПРСР, а усвоената сума е 391 хил. лева. През февруари месец тази година Върховният административен съд върна за ново разглеждане делото срещу бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев за къщата му за гости.

* Петър Харалампиев е председател на национално движение "БГ патриот", част от коалицията Обединени патриоти. Раздели се с поста си като председател на Държавната агенция за българите в чужбина, след като на 29 октомври 2018 г. сутринта представители на Спецпрокуратурата влязоха в Държавната агенция за българите в чужбина по разследване на схеми за продажба на българско гражданство. Обвинителен акт в Специализирания наказателен съд бе внесен през октомври месец миналата година.

* Красимир Томов е бивш главен секретар на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Той също е обвиняем за длъжностни престъпления с продажба на българско гражданство заедно с Петър Харалампиев. Според обвинението председателят и главният секретар на ДАБЧ са извършили и множество длъжностни престъпления, свързани с работата им с публични финансови ресурси, сред които злоупотреби със служебни автомобили, горива, средства за бонуси и заплати и др.

*Делян Пеевски е депутат от ДПС в 41, 42, 43 и 44-то Народно събрание. Оттегли се изненадващо от всички листи и въпреки номинациите си преди изборите за Народно събрание на 4 април 2021 година. В момента не заема публична длъжност. Бил е заместник-министър на Емел Етем в кабинета "Станишев". През 2013 г., по времето на кабинета "Орешарски", Пеевски беше избран за председател на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), което предизвика продължили над една година протести, довели до оставката на кабинета на БСП и ДПС.

* Илко Желязков е зам.-шеф на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. Кадър на бившата Държавна сигурност (ДС), после на МВР, НСС и ДАНС, с кариера в сферата на енергетиката като консултант на правителствата на Бойко Борисов и на Пламен Орешарски. Дългогодишен председател на Съвета на директорите на ТЕЦ "Марица изток 2", два пъти и в Съвета на директорите на БЕХ.