Спецпрокуратурата приключи разследването срещу председателя на ДАБЧ, главния секретар на агенцията и още две лица. Разследването беше за участие в група за подкупи и търговия с влияние и започна в края на октомври месец 2018 г.

От прокуратурата съобщават, че в момента материалите от досъдебно производство се предявяват на обвиняемите лица и техните адвокати, след което ще бъдат внесени за разглеждане в съда.

Припомняме, на 29 октомври 2018 г. сутринта представители на Спецпрокуратурата влязоха в Държавната агенция за българите в чужбина по разследване на схеми за продажба на българско гражданство. Няколко пъти до този момент се е появявала информация за сериозни схеми за продажба на българско гражданство, но резултат не е имало.

Обвинителният акт по аферата ДАБЧ се пише

Обвинителният акт по аферата ДАБЧ се пише

Има огромен обем информация, която трябва да се свали на хартиен носител

Първоначално бяха арестувани над 20 служители на агенцията, обвинения бяха повдигнати на четирима, включително и на председателя на Агенцията Петър Харалампиев, който беше от квотата на Обединените патриоти.

По време и малко след арестите бе повдигнат въпрос и в какъв вид изобщо да съществува Агенцията и дали тя да не бъде преструктурирана отново в министерство, но развитие по този въпрос също няма.