Съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд е уличеният в корупция и санкциониран от САЩ. Това става с публично оповестяване на името на съдия от страна на държавния секретар Майкъл Помпео.

Според изявлението му в качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България.

Припомняме, вчера посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа съобщи, че предстои до края на седмицата да се посочи първото име на корумпиран българин, който ще получи забрана да влиза в САЩ.

Законът също така предвижда възможността държавният секретар да посочи името на такива длъжностни лица и на техните преки роднини публично или да направи това конфиденциално. В изявлението на Помпео на база законът се посочват и имената на неговата съпруга Корнелия Стойкова-Миталова и на неговата дъщеря Гергана Миталова.

Съдия Миталов е съдията, пуснал обвинения от прокуратурата в шпионаж лидер на "Русофили" Николай Малинов да замине на посещение в Русия, където да получи ордена си от руския президент Владимир Путин.

Главният прокурор - тогава Сотир Цацаров, още тогава отправи сигнал до Инспектората към ВСС и административния ръководител на Спецсъда във връзка с делото и по отношение на въпросния съдия.

Това е първото такова огласяване в България и то потвърждава ангажимента на САЩ в борбата срещу корупцията в България и в глобален мащаб, се посочва в изявлението. Съединените щати продължават да подкрепят народа на България в борбата му срещу корупцията. Държавният департамент ще използва тези правомощия за насърчаване търсенето на отговорност по отношение на корумпирани лица в региона и в глобален мащаб.

В текста се посочват и основанията: Това огласяване се прави по силата на Раздел 7031(c) от Закона за бюджетни разходи, чуждестранни операции и свързани програми на Държавния департамент за 2020 г. (Div. G, P.L. 116-94). По силата на Раздел 7031(c) след като държавният секретар оповести имената на чуждестранни длъжностни лица за тяхното участие, директно или индиректно, в сериозна корупция, тези лица и техните преки роднини не отговарят на условията за влизане в Съединените щати.

Малко след като бе съобщено името на съдия Андон Миталов за забрана да пътува до САЩ от прокуратурата съобщиха, че главният прокурор Иван Гешев съветва медиите да потърсят информация по случая от председателя на ВКС Лозан Панов. 

Иван Гешев прехвърля на Лозан Панов отговорността за съдия Миталов

Иван Гешев прехвърля на Лозан Панов отговорността за съдия Миталов

В писмото няма посочени мотиви