Получен е сигнал от Мария Макрелова, прокурор в Специализираната прокуратура във връзка с дело на обвиняемия Николай Малинов, който е с мярка неотклонение "парична гаранция в размер на 50 000 лв."

С постановление от 10 септември 2019 г. на същия е наложена забрана да напуска пределите на страната.

От сигнала става ясно, че на 21 октомври е постъпило искане наложената процесуална мярка да бъде отменена. Като мотив се посочват предстоящи събития, на които Николай Малинов е поканен в Русия. 

Путин награди Николай Малинов

Путин награди Николай Малинов

Наградата бе връчена в Деня на народното единство на Русия

На 23 октомври искането от защитниците на обвиняемия Малинов е изпратено до Спецпрокуратурата.

Николай Малинов: Шпионство - абсурдно е

Николай Малинов: Шпионство - абсурдно е

Той заяви, че ще налага тези ценности и идеали до последна капка кръв

След това съдия Андон Миталов е постановил "Разрешава на Николай Симеонов Малинов да напусне пределите на Република България за времето от 01.11.2019 г. до 05.11.2019 г. включително. "

Съдът е бил сезиран с искане за отмяна на мярката за процесуална принуда "Забрана за напускане на пределите на Република България".

В рамките на това производство, той може да отмени забраната или да остави искането без уважение. Вместо това, съдия Миталов е разрешил на обвиняемия Николай Малинов да напусне страната за определен период от време /01.11.2019 г. - 05.11.2019 г./, без да се произнася по направеното пред него искане за цялостна отмяна на мярката и без е надлежно сезиран , т. е. произнесъл се е по жалба срещу несъществуващ прокурорски отказ.

Николай Малинов с обвинение, Решетников със забрана да влиза в България
Обновена

Николай Малинов с обвинение, Решетников със забрана да влиза в България

По разследването "Русофили"

На практика, съдията се е произнесъл по реда на чл. 68 ал. 4 НПК - разрешение за напускане на страната за определен период от време, при действаща по принцип забрана по чл. 68 ал. 1 НПК.

За да го направи обаче, е нужно обвиняемият или неговият защитник да са отправили такова искане до наблюдаващия прокурор, в срока по ал. 3 той да е отказал исканото разрешение и отказът му да бъде обжалван пред съда - чл. 68 ал. 4 НПК.

Така, искането е за отмяна на мярката по чл. 68 ал. 1 НПК, а произнасянето с цитираното определение - за еднократно разрешение за напускане на страна, като то е направено "директно", без да има произнасяне на прокурор под формата на отказ и без съдът да е сезиран с жалба срещу такъв отказ.

В мотивите на определението се сочи като ред за производството чл. 68 ал. 5 НПК и че предмет на разглеждане е депозирано "искане", което обаче впоследствие се определя като "жалба".

Прокуратурата пусна доказателства за дейността на Николай Малинов
Обновена

Прокуратурата пусна доказателства за дейността на Николай Малинов

Сега България е колония на САЩ. В същото време неоосманска Турция завоюва позиции

Припомняме, навръх 9 септември електронното издание на в. "Дума" съобщи, че бившият главен редактор Юрий Борисов е арестуван по обвинение за шпионаж. Той бе изведен от дома си с белезници. По-късно стана ясно, че Борисов само е разпитван като свидетел. Вечерта от прокуратурата съобщиха, че все още няма обвинения по разследването.

На следващия ден председателят на Сдружение "Русофили" Николай Малинов бе обвинен за дейност в полза на чужда държава.

На 12 септември прокуратурата пусна доказателства за дейността на Николай Малинов. 

Борисов нямал никаква роля в шпионския скандал
Обновена

Борисов нямал никаква роля в шпионския скандал

Опитват се да се поставят на една плоскост отношенията ни с Русия, смята премиерът