"Абсурдно е да коментираме темата шпионство. Може да коментираме цели и идеали, които отстояваме и сме ги отстоявали единствено и само по законен начин".

Това каза председателят на сдружение Русофили Николай Малинов пред журналисти на събора край язовир "Копринка". 

Николай Малинов с обвинение, Решетников със забрана да влиза в България
Обновена

Николай Малинов с обвинение, Решетников със забрана да влиза в България

По разследването "Русофили"

От думите му стана ясно, че е бил атакуван от тези, които виждат Русия като свой конкурент. Той бе запитан два пъти кой е целял атаката срещу него.

На въпрос: "Кой Ви удари? Шпионин ли сте?", Николай Малинов отговори, че този въпрос вече дори е смешно да бъде коментиран - от гледна точка на това, че от една страна няма нито един факт, който да се коментира в тази посока. Това, че сме правили някакви планове да налагаме своите идеали и ценности в обществото - няма нищо по-естествено в една демократична страна, това нещо да се случи.

Той заяви, че ще налага тези ценности и идеали: "До последна капка кръв."

На повторно поставения въпрос: "Кой Ви удари?", той отговори: "Тези сили, които не желаят мира, мирното сътрудничество и конкуренцията на културна основа между нациите да бъде доминантна в международното отношение. Тези, които виждат в Русия своя конкурент, а ние виждаме в Русия своя брат, без който българската държава - славяно-православна държава, не може да оцелее в тази вихрушка, която предстои на планетата следващите десетилетия". 

Николай Малинов: Ако решим, ще направим партия и ще променим закона
Обновена

Николай Малинов: Ако решим, ще направим партия и ще променим закона

Не знам да е подсъдно да имаш намерение, обясни шефът на "Русофили"

"Много голямо впечатление ми направи изказването на Мария Захарова (говорителят на руския президент Владимир Путин - б.р.), която от една страна постави въпроса за справедливостта или несправедливостта спрямо обвиненията към нас - така, както и много други политици от България и Русия - от целия спектър от крайно ляво до крайно дясно поставиха", заяви Малинов.

Той веднага уточни, че това не бива да поставя под въпрос икономическите отношения между България и Русия в степен, в която да бъдат спънати от тази динамизация, постигната последните няколко години усилена работа. 

Прокуратурата пусна доказателства за дейността на Николай Малинов
Обновена

Прокуратурата пусна доказателства за дейността на Николай Малинов

Сега България е колония на САЩ. В същото време неоосманска Турция завоюва позиции

Запитан как коментира изказванията на Великобритания и САЩ по т.нар. шпионски скандал, Малинов заяви: "Като неадекватни и неактуални", тъй като няма шпионски скандал, няма шпионство.

Той припомни издадена от него книга "Позиция" и заяви, че тези позиции са защитавани от него публично десетилетия наред

Николай Малинов честити днешния християнски празник - Кръстовден с думите: "Голям ден, голям кръстопът."

Оценките са много големи. Не смятам, че като патриотична организация трябва да участваме по някакъв начин в тази поляризация на настроенията на обществото, каза Малинов.

Припомняме, навръх 9 септември електронното издание на в. "Дума" съобщи, че бившият главен редактор Юрий Борисов е арестуван по обвинение за шпионаж. Той бе изведен от дома си с белезници. По-късно стана ясно, че Борисов само е разпитван като свидетел. Вечерта от прокуратурата съобщиха, че все още няма обвинения по разследването.

На следващия ден председателят на Сдружение "Русофили" Николай Малинов бе обвинен за дейност в полза на чужда държава.