"Сега България е колония на САЩ. В същото време неоосманска Турция завоюва позиции, а Западът гледа с презрение на България. Това презрение и даже ненавист, идва от факта, че българите като самосъзнание остават славяни, православни и русофили".

Това е във файл на руски език, разпространен от прокуратурата до медиите по т.нар. "шпионски скандал". Документът е озаглавен "Докладная записка" и се твърди, че е подписана от Николай Малинов. Тя е за "Проект България", според който е нужна геополитическа преориентация на страната ни. 

Николай Малинов с обвинение, Решетников със забрана да влиза в България
Обновена

Николай Малинов с обвинение, Решетников със забрана да влиза в България

По разследването "Русофили"

От прокуратурата публикуваха част от писмения доказателствен материал на разследването срещу председателя на сдружение "Русофили" Николай Малинов. Той е обвиняем по чл. 105, ал. 1, предложение II от НК.

В началото на "записката" се казва, че действията за възстановяване на мостовете между България и Русия целят възобновяване на геокултурното, политическото и икономическото единство на България и Русия на основата на славянски корени, традиции и ценности. 

Снимка 442551

Източник: ПРБ

Над хиляда години сме се съхранили благодарение на две характеристики, се казва в този документ. Първата е доминиращо духовно самоопределение на българите в качеството им на православни християни и принадлеждност към славянската култура и традиционните ценности.

Убедени сме, че без съхраняване на нашата идентичност съществуването на държавата ни в съвременния свят е невъзможна, се казва в документа. 

Николай Малинов: Ако решим, ще направим партия и ще променим закона
Обновена

Николай Малинов: Ако решим, ще направим партия и ще променим закона

Не знам да е подсъдно да имаш намерение, обясни шефът на "Русофили"

Над четвърт век България е под влиянието на САЩ, при това се прави опит да се замени цивилизационният избор на страната ни, направен още преди 1150 г. Потиска се българското самосъзнание, насажда се нихилизъм към славянството и православието, изтъняват естествените исторически и културни връзки между България и Русия.

Припомняме, според древноруската Йоакимовска летопис покръстителят на Русия Св. княз Владимир приема християнството от българите.

Под влиянието на англосаксонския запад България се присъедини към НАТО и ЕС с всички произтичащи от това зависимости, се казва в "записката". 

Втори руснак със забрана да влиза у нас за срок от 10 години

Втори руснак със забрана да влиза у нас за срок от 10 години

Цацаров: Не преследваме идеи, а пари и влияние, чрез които се налагат тези идеи

В България има очевиден политически парадокс - 80% от българите се определят като русофили, а управлението на страната четвърт век е под влиянието на Вашингтон и Брюксел, пише в този документ, предоставен от прокуратурата.

Обяснението на този парадокс е, че политиците ни са продажни, медиите имат западна собственост или зависимост, а сред електората преобладавали циганите. 

Борисов нямал никаква роля в шпионския скандал
Обновена

Борисов нямал никаква роля в шпионския скандал

Опитват се да се поставят на една плоскост отношенията ни с Русия, смята премиерът

Мотивът за създаване на сдружението "Русофили" бил да се отговори на натиска от Запада. То е създадено без руско участие, се казва в обяснителната бележка.

"Национално движение Русофили" е уникална организация в света. Основната мисия е утвърждаване на традиционните ценности, създаване на културна общност и следване на изконния цивилизационен избор - православието", се казва в документа.

"Такава трябва да бъде България - "Царство на духа" по думите на руския академик Лихачов", пише в записката си Малинов. Според него българите осъзнавали, че Русия е по-силна и без нея нямало да проживеем. 

Пари и нареждания от чужбина получавал Николай Малинов

Пари и нареждания от чужбина получавал Николай Малинов

Председателя на ДАНС Димитър Георгиев пред депутатите по повод шпионския скандал "Русофили"

Основната цел на сдружението е геополитическа преориентация на България на базата на православието, славянската култура и традиции, които ни обединяват.

Постигането на тази цел е описано чрез създаване на аналитичен център, собствен сайт и телевизия и русофилска партия.

Като цел за изпълнение на тези задачи е и ясното присъствие в националното информационно пространство, придобиването на мобилния оператор ВИВАКОМ (наследник на държавното БТК - б.р.) с помощта на Внешторгбанк (ВТБ) и тя да остане под руски контрол, се казва в Докладната записка на Николай Малинов.

В докладната записка има приложение и за дейността на сдружение "Русофили". Според този документ, сдружението подкрепя опазването и изграждането на нови паметници, свързани с Русия у нас, изучаването на руски език и помощ на български студенти, които да учат в Русия. Организират изложби, концерти, конференции.

Отчитатсъбрани над 151 000 подписа срещу разполагането на ПРО на българска територия, както и над 54 000 подписа срещу събарянето на Паметника на Съветската армия

В доказателствата за дейността на "Русофили" е записано и организирането на две мащабни кампании за възстановяване на проекта АЕЦ "Белене" и социологическо проучване.

КЗК забрани сделка между "Емко" и "Дунарит"

КЗК забрани сделка между "Емко" и "Дунарит"

Създавал се нов монопол

В документите, изпратени от прокуратурата има и икономическа основа на дейността на сдружението. Те са предали половин млрд. евро от бившия банкер Цветан Василев на руския бизнесмен Константин Малофеев. Контактът с Малофеев е направен по препоръка на Леонид Решетников и Игор Шогалев. 

Според Решетников този шпионски скандал бил част от кампания на НАТО

Адвокатът на Цветан Василев отхвърли връзка на банкера с обвинението за шпионаж.

Според документа от януари до март 2015 имало договорка да бъдат прехвърлени активите на "Виваком", Дунарит - Русе и "Авионамс" - Пловдив (бивш ТЕРЕМ "Георги Бенковски"), както и на TV7 и на ББТ

Караянчева покани руснаци да работят по СУ-25 в "Авионамс"

Караянчева покани руснаци да работят по СУ-25 в "Авионамс"

Сергей Лавров очаква Екатерина Захариева на посещение

Малинов признава, че има трудности с предоставянето на акции от мобилния оператор дори и при проведения търг с участието на ВТБ. Изтъква, се в активите на този мобилен оператор е спътниковата станция "Плана", която покрива от Африка до далечния Изток, както и телевизионната и телекомуникационна структура в България с над 850 телевизионни канала.

"Наш български русофилски интерес е придобиването на тези компании може да е надеждна основа на финансовия политически проект, чиято цел е геополитическа преориентация на страната към Русия", се казва в документите, изпратени от прокуратурата.

В записката пише, че за тях е изключително важно да създадат сериозна икономическа база, използвайки сегашните пазарни условия, защото без нея е невъзможно развиването на икономическия проект, който да промени ориентацията на България. 

Снимка 442537

Източник: ПРБ

В приложените документи има схема за придобиване на завод "Дунарит". Тя е описана на български език и е за "вътрешно" (ползване)

Описани са активите и пазарния дял и на "Виваком". Те са предоставени на руски език

Снимка 442526

Източник: ПРБ

Обяснението на държавното обвинение за публикуването на доказателствата е, че данните са само част от иззетите материали и се публикуват с разрешението на наблюдаващия прокурор. Те ще бъдат представени в пълнота пред съда, когато досъдебното производство приключи.

Припомняме, че първият случай на публикация от страна на прокуратурата на доказателства и разпространението им по медии стана по случая с разследването на хакерската атака на базата данни на НАП

Папка "Ne se chistiiiii" от компютъра на Кристиян е доказателство на обвинението

Папка "Ne se chistiiiii" от компютъра на Кристиян е доказателство на обвинението

Прокуратурата разпрати стоп кадри със субтитри като част от доказателствения материал

"Защитата на националния интерес е позиция, която Прокуратурата на Република България ще следва във всичките си действия. Разследването е започнало от оперативно дело в Държавна агенция "Национална сигурност", пишат от прокуратурата.

Действията по претърсване, изземване, личен обиск са след предварително разрешение от Специализирания Наказателен съд. Разследването продължава, уверяват от прокуратурата

Припомняме, навръх 9 септември електронното издание на в. "Дума" съобщи, че бившият главен редактор Юрий Борисов е арестуван по обвинение за шпионаж. По-късно стана ясно, че Борисов само е разпитван като свидетел. Вечерта от прокуратурата съобщиха, че все още няма обвинения по разследването. 

На следващия ден председателят на Сдружение "Русофили" Николай Малинов бе обвинен за дейност в полза на чужда държава.