Шпионският скандал с Русия е част от голяма кампания, в която всеки член на НАТО трябва да участва. Предполагам, че България като член на НАТО трябва да се подчинява на някакви други наредби. И затова е тази атака, защото русофилите са все пак една голяма част от българския народ. Техните противници трябва да ограничат тяхната дейност.

Това заяви бившият директор на Руския институт за стратегически изследвания генерал Леонид Решетников.

Той направи изявлението в интервю за БНР. 

Леонид Решетников се сбогува с България

Леонид Решетников се сбогува с България

"Не съжалявам за нищо. Десетилетията, свързани с България, бяха щастливи в моя живот"

На въпрос как скандалът ще се отрази на планираното посещение на външния министър Екатерина Захариева в Москва Решетников отговори, че засега влияе много лошо, но до октомври има още много време.

Ако посещението е утре, то ще се провали. Трябва да контактуваме на всяка цена, но все пак да не го разваляме преди да е започнало. Това е най главното, каза той.

Припомняме, че на Леонид Решетников беше забранено да посещава България в следващите 10 години във връзка с делото за шпионаж срещу председателя на сдружението "Русофили" Николай Малинов.

11 претърсвания са направени на жилища, претърсени са и пет автомобила. Осем са обиските на лица. 15 свидетели са разпитани, стана ясно от думите му. Само Николай Малинов е привлечен като обвиняем. Решетников е със забрана от ДАНС да влиза у нас за 10 години. Константин Малофеев от днес също е със забрана да влиза у нас за срок от 10 години.

Припомняме, 9 септември стана ясно, че бившият главен редактор на в. Дума" Юрий Борисов е арестуван по обвинение за шпионаж. По-късно стана ясно, че Борисов само е разпитван като свидетел, а председателят на Сдружение "Русофили" Николай Малинов е обвинен за дейност в полза на чужда държава.

Втори руснак със забрана да влиза у нас за срок от 10 години

Втори руснак със забрана да влиза у нас за срок от 10 години

Цацаров: Не преследваме идеи, а пари и влияние, чрез които се налагат тези идеи

По време на брифинг на службите стана ясно, че разследването е започнало от подозрения за пране на пари. Вчера бе обявено и че на Леонид Решетников, бивш председател на Руския институт за стратегически изследвания, се налага забрана да влиза в страната за срок от десет години. Решетников стана особено известен у нас, когато се разбра за срещата му с лидера на БСП Корнелия Нинова по повод съгласуване на номинацията на Румен Радев през 2016 г.

Коментарите на настоящия скандал с "Русофили" обвързаха действията на службите с предстоящите в страната местни избори.

Премиерът Бойко Борисов тази сутрин категорично отрече да има пръст в разработката и работата на службите.

С коментар преди това се включи и президентът Румен Радев, който поиска неоспорими факти.