Руският общественик и бивш генерал от разузнаването Леонид Решетников, който получи 10-годишна забрана да посещава България, отправи прощално послание към страната ни и българските си приятели.

В официалната си страница във Фейсбук той написа:

Сбогом, България!

10 години забрана за влизане - това е много, най-вероятно няма да доживея. Не съжалявам за нищо. Десетилетията, свързани с България, бяха щастливи в моя живот. Прекрасен в същността си народ, невероятна история, великолепна природа, свещен български език. Който не знае това, е загубил много.

В моя дом често звучаха българската реч, български песни, на масата имаше баница и гювеч. Цялото ми голямо семейство станаха българофили - и дъщерите ми, и зетьовете, и внуците - всички 11 души, не, 10. Малкият Миша още не е българофил. Може и да стане, въпреки че сега започвам да се съмнявам.

Да забраниш на 10 обичащи България хора да влизат в страната - никой от тях няма да тръгне без мен - това могат да направят само врагове на България. Хората с български имена, които правят официални изявления за русофилите и самия мен, са просто марионетки на настоящите господари на българската държава.

Благодаря ви, скъпи български приятели, за подкрепата, помагайте на Николай Малинов. Той е истински български патриот, всички ние много го обичаме. Желая ви всичко най-добро, както и сили за възраждане на онази България, която изгубихте. Аз също.

Припомняме, 9 септември стана ясно, че бившият главен редактор на в. Дума" Юрий Борисов е арестуван по обвинение за шпионаж. По-късно стана ясно, че Борисов само е разпитван като свидетел, а председателят на Сдружение "Русофили" Николай Малинов е обвинен за дейност в полза на чужда държава.

По време на брифинг на службите стана ясно, че разследването е започнало от подозрения за пране на пари. Вчера бе обявено и че на Леонид Решетников, бивш председател на Руския институт за стратегически изследвания, се налага забрана да влиза в страната за срок от десет години. Решетников стана особено известен у нас, когато се разбра за срещата му с лидера на БСП Корнелия Нинова по повод съгласуване на номинацията на Румен Радев през 2016 г.

Втори руснак със забрана да влиза у нас за срок от 10 години

Втори руснак със забрана да влиза у нас за срок от 10 години

Цацаров: Не преследваме идеи, а пари и влияние, чрез които се налагат тези идеи

Коментарите на настоящия скандал с "Русофили" обвързаха действията на службите с предстоящите в страната местни избори.

Премиерът Бойко Борисов тази сутрин категорично отрече да има пръст в разработката и работата на службите.

С коментар преди това се включи и президентът Румен Радев, който поиска неоспорими факти.

По-рано днес стана ясно и че от днес руснакът Константин Малофеев също е със забрана да влиза у нас за срок от 10 години.

Малофеев сочи задкулисие и западно разузнаване за русофобска атака в България

Малофеев сочи задкулисие и западно разузнаване за русофобска атака в България

"Докато българските сили за сигурност "ловят" русофили, Букурещ и София ускоряват програмите си за модернизиране на армията"