Москва е обезпокоена от обвиненията в шпионаж срещу председателя на движение "Русофили" Николай Малинов.

Това обяви в четвъртък на брифинг говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, съобщи ТАСС. Тя припомни, че дейността на организацията "Русофили" е била насочена само и единствено към развитие на двустранното сътрудничество и укрепване на приятелските връзки между народите на Русия и България.

Чужди служби информирали за шпионажа според Николай Ненчев

Чужди служби информирали за шпионажа според Николай Ненчев

Той е притеснен от липсата на координация между президента и ДАНС

"Разчитаме, че българското правителство ще се въздържи от стъпки, които биха могли да поставят под въпрос настоящата положителна динамика в двустранните отношения, и ще бъде продължена съвместната работа за реализиране на постигнатите в последно време договорености, включително в хуманитарната и културната сфера, за опазване на обединяващото ни историческо наследство", обобщи Захарова, цитирана от БТА.

Припомняме, че навръх 9 септември електронното издание на в. "Дума" съобщи, че бившият главен редактор Юрий Борисов е арестуван по обвинение за шпионаж. По-късно стана ясно, че Борисов само е разпитван като свидетел. Вечерта от прокуратурата съобщиха, че все още няма обвинения по разследването.

Шпионажът "Русофили" - само първа стъпка или "шменти капели"

Шпионажът "Русофили" - само първа стъпка или "шменти капели"

Кольо Колев и Румяна Коларова сигурни, че обвиненията са във връзка с местните избори

На следващия ден председателят на Сдружение "Русофили" Николай Малинов бе обвинен за дейност в полза на чужда държава.

Вчера от прокуратурата публикуваха част от писмения доказателствен материал на разследването срещу председателя на сдружение "Русофили" Николай Малинов. Той е обвиняем по чл. 105, ал. 1, предложение II от НК.

В началото на "записката" се казва, че действията за възстановяване на мостовете между България и Русия целят възобновяване на геокултурното, политическото и икономическото единство на България и Русия на основата на славянски корени, традиции и ценности.