Информацията за шпионския скандал вероятно е дошла от чужди служби. Това заяви bTV бившият министър на отбраната Николай Ненчев.

Той обясни, че очевидно тя е била с достоверна и категорична, щом се повдигат толкова сериозни обвинения на български граждани.

Според прокуратурата план с участието на български гражданин и чуждестранни организации е предвиждал закупуване на активи за стотици милиони, финансиране чрез тях на медии и създаване на партия, която да промени геополитическата ориентация на България в посока към Русия.

Ненчев подчерта, че ако тази информация е получена от чужди служби, те не са длъжни да информират президента. Ако в нея пък бил уличен и българският държавен глава, ставало въпрос за тежка институционална и политическа криза на държавността според него.

Бившият министър на отбраната напомни, че Радев е излязъл с много ясна и категорична позиция по въпроса и е поискал допълнителни доказателства.

Радев за тезата за шпионаж: Управляващите панически търсят враг

Радев за тезата за шпионаж: Управляващите панически търсят враг

Обвиненията били толкова абсурдни, че не подлежали на коментар

"Това ме кара да мисля, че държавата е в много тежка криза. Ако тези действия са предприети без знанието на президента, това е твърде сериозно. По силата на закона той, председателят на Народното събрание и премиерът получават равен по обем информация", коментира ситуацията Ненчев.

Според него има две хипотези. Едната е президентът да не е бил уведомен, което било знак за вътрешно институционален проблем. От друга страна, ако президентът е бил уведомен и той опроверга това, то няма обратна информация от ДАНС, които да кажат: "Ние ви уведомихме, ето го доклада", посочи още Ненчев.

Припомняме, скандалът се разрази преди дни. На 9 септември стана ясно, че бившият главен редактор на в. Дума" Юрий Борисов е арестуван по обвинение за шпионаж. По-късно стана ясно, че Борисов само е разпитван като свидетел, а председателят на Сдружение "Русофили" Николай Малинов е обвинен за дейност в полза на чужда държава.

Николай Малинов с обвинение, Решетников със забрана да влиза в България
Обновена

Николай Малинов с обвинение, Решетников със забрана да влиза в България

По разследването "Русофили"

По време на брифинг на службите стана ясно, че разследването е започнало от подозрения за пране на пари. Вчера бе обявено и че на Леонид Решетников, бивш председател на Руския институт за стратегически изследвания, се налага забрана да влиза в страната за срок от десет години. Решетников стана особено известен у нас, когато се разбра за срещата му с лидера на БСП Корнелия Нинова по повод съгласуване на номинацията на Румен Радев през 2016 г.

Коментарите на настоящия скандал с "Русофили" обвързаха действията на службите с предстоящите в страната местни избори.

Премиерът Бойко Борисов тази сутрин категорично отрече да има пръст в разработката и работата на службите.

С коментар преди това се включи и президентът Румен Радев, който поиска неоспорими факти.

По-рано днес стана ясно и че от днес руснакът Константин Малофеев също е със забрана да влиза у нас за срок от 10 години.

Британското посолство подкрепи действията на България в шпионския скандал

Британското посолство подкрепи действията на България в шпионския скандал

Ведомството излезе с официална позиция във Фейсбук