Председателят на специализирания наказателен съд Мариета Райкова отрече да е получавала сигнали срещу Миталов.

След изявлението на държавния секретар на САЩ Помпео вчера Райкова не се е чувала със съдията, като той не й се е обаждал. В момента съдия Андон Миталов е в отпуск по болничен, друго шефът на спецсъда не знае за него.

Мариета Райкова се оказа че не знае за крайния резултат на проверката от страна на ИВСС, която бе обявена тази сутрин. Тя уточни, че трябва да се направи разграничение между това дали има данни за корупция и дали има нарушения при провеждането на тази процедура. Райкова заяви, че за второто трябва да отговори инспектората.

Съдия от спецсъда - първият със санкция от САЩ

Съдия от спецсъда - първият със санкция от САЩ

Съдия Андон Миталов е първото санкционирано лице за корупция

Мариета Райкова не може да даде отговор и дали обявяването на мярката от страна на САЩ може да бъде повод за преразглеждане и на други решения на съдия Миталов. Няма информация за сигнали за корупция срещу съдията.

Припомняме, че вчера стана ясно, че съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд е уличеният в корупция и санкциониран от САЩ.

В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България.

"Това е много сериозен удар за нас. Първото, което предприехме е да изпратим запитване до Специализираната прокуратура, има ли образувано досъдебно производство, представени ли са доказателства от американска страна. Едно лице дали е виновно или невинно се доказва с процес, след проведено разследване и с присъда", поясни още Райкова.

Припомняме, след обявяването на Миталов, от Инспектората към ВСС обявиха, че предварителното проучване е показвало, че няма основание за образуване на проверка по случая с делото, с което съдия Андон Миталов е разрешил Николай Малинов да пътува до Русия. Не са установени нарушения на Закона за съдебната власт (ЗСВ).

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет се събра извънредно на заседание по повод изявлението на Майкъл Р. Помпео.