Има безспорно доказателство за много сериозно процесуално нарушение при образуването и по хода на частния характер на наказателното дело, водено от съдия Андон Миталов.

Става дума за временната промяна на мярката, която е била забрана за напускане пределите на страната.

Това каза в студиото на "Панорама" министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

По думите му прокуратурата е "заобиколена", тя дори е уведомена, след като обвиняемият се завръща в България. Никой не е правил преценка на обстоятелствата дали при това излизане извън България, има риск обвиняемият да се укрие.

Ако се докаже корупция, корупцията е престъпление, тя е извън обхвата на дисциплинарнта отговорност, която може да вземе висшият кадрови орган на съдебната система, каза още той.

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че Кирилов е депозирал във Висшия съдебен съвет допълнение към предложението си за освобождаване от длъжност на съдия Андон Миталов.

Кирилов допълни искането си за уволнение на Андон Миталов

Кирилов допълни искането си за уволнение на Андон Миталов

Умишлено и тежко нарушаване на служебни задължения,

С това той изпълнява указанията на членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да допълни предложението си до тях, изпратено след като държавният секретар на САЩ Помпео обяви санкции спрямо Миталов и семейството му.

Припомняме, в деня след оповестяването на името на Андон Миталов от Инспектората към ВСС заявиха, че няма основание за образуване на проверка по случая с делото, с което съдия Андон Миталов е разрешил Николай Малинов да пътува до Русия. Не са установени нарушения на Закона за съдебната власт (ЗСВ). Решението идва като резултат от разпоредена от предишния главен прокурор Сотир Цацаров проверка, когато стана ясно, че Малинов е пътувал до Москва за награждаването си с разрешение на съда.