Министърът на правосъдието Данаил Кирилов е депозирал във Висшия съдебен съвет допълнение към предложението си за освобождаване от длъжност на съдия Андон Миталов.

С това той изпълнява указанията на членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да допълни предложението си до тях, изпратено след като държавният секретар на САЩ Помпео обяви санкции спрямо Миталов и семейството му.

За Кирилов само изявлението от САЩ е достатъчно за уволнението на Миталов

За Кирилов само изявлението от САЩ е достатъчно за уволнението на Миталов

ВСС даде 7-дневен срок на министъра да внесе мотиви за исканата оставка на съдията

"Допълнението идва след задълбочен анализ на предоставените от Инспектората към ВСС материали по извършена от него проверка на действията на съдията от Специализирания наказателен съд", посочват от Министерство на правосъдието и обясняват:

Основанията за предложението за отстраняване на магистрата са, че разрешавайки на обвиняемия Николай Малинов да напусне страната си, е извършил тежко нарушение на служебните си задължения, с което е накърнил престижа на съдебната власт.

Става дума за умишлено нарушаване на служебни задължения, които изискват при постановяване на актовете си съдията да се основава на закона и събраните по делото доказателства, както и да изпълнява функциите си съобразно закона.

Лозан Панов напомни, че чака информация за Андон Миталов
Обновена

Лозан Панов напомни, че чака информация за Андон Миталов

И до днес няма отговор

Припомняме, в деня след оповестяването на името на Андон Миталов от Инспектората към ВСС заявиха, че няма основание за образуване на проверка по случая с делото, с което съдия Андон Миталов е разрешил Николай Малинов да пътува до Русия. Не са установени нарушения на Закона за съдебната власт (ЗСВ). Решението идва като резултат от разпоредена от предишния главен прокурор Сотир Цацаров проверка, когато стана ясно, че Малинов е пътувал до Москва за награждаването си с разрешение на съда. 

Руският посланик у нас - удивен от санкцията на САЩ срещу Миталов

Руският посланик у нас - удивен от санкцията на САЩ срещу Миталов

Анатолий Макаров изрази съжаление за случилото се