"Ако някоя чужда държава има доказателства за такива деяния и ги предостави, те ще бъдат релевантни за българското правосъдие. Българското правосъдие не би трябвало да е безучастно, а при тези твърдения, би следвало да се проведе разследване. В този случай са и твърденията на Висшия съдебен съвет (ВСС), които са поискали справки от всички институции, включително и от КПКОНПИ и прокуратурата.".

Това заяви министърът на правосъдието Данаил Кирилов пред журналисти в отговор на въпрос как си обяснява факта, че в България няма известни факти за корупция, извършена от съдия Андон Миталов, който бе посочен от Държавния департамент на САЩ за корупция. 

Лозан Панов напомни, че чака информация за Андон Миталов
Обновена

Лозан Панов напомни, че чака информация за Андон Миталов

И до днес няма отговор

"Не очаквайте обяснения от мен. Тези твърдения би следвало да бъдат разследвани", каза Кирилов.

По време на днешното заседание на съдийската колегия на ВСС министър Кирилов получи 7-дневен срок, за да докаже конкретните нарушения на съдия Андон Миталов, заради които предлага уволнението му.

"Даде ми се възможност в 7-дневен срок по новия закон, (предишният е 3-дневен), да уточня обстоятелствата в моето искане за образуване на дисциплинарно производство - освобождаване на съдия Андон Миталов", каза Кирилов.

"Посочил съм в предложението основанията по Конституция. Умишлено съм се придържал в рамките на конституционните правни норми. Поисках да ми се даде възможност да се запозная с предварителната проверка на Инспектората", заяви министърът след като бе внесъл искане за уволнение на съдията, нарочен от САЩ за корупция.

Той призна, че в момента на внасяне на предложението си не е разполагал с доказателствата по образуване на това дело. С това разполагаме, каза Кирилов. 

Миталов няма да е последният със санкция от САЩ, твърди Херо Мустафа

Миталов няма да е последният със санкция от САЩ, твърди Херо Мустафа

"Стъпка по стъпка, това е пътят в борбата с корупцията"

Според юриста Данаил Кирилов свидетелството за уронен престиж на българската държава от българския съдия било изявлението на държавния секретар Майк Помпео. "Аз го приемам и за засягане престижа на съдебната власт и на държавата. Изявлението е във връзка с прилагане на правен факт. Този правен факт е прилагане на национален закон на САЩ, който действа по отношение на тяхната държава", каза Кирилов.

Той обеща да е готов с конкретните обвинения срещу съдия Андон Миталов още преди да изтече срока.

"Това ще са допълнения към обстоятелствата, посочени от нас на финала на страница първа и петте абзаца на страница втора от моето предложение за освобождаване.

За резултата, че престижът на съдебната власт е уронен - доказателствата са публично достъпни, обществено известни. Ако тези обстоятелства на колегите от съдийска колегия са им неизвестни, ще докажа и тази група обстоятелства", закани се правосъдният министър.

Боян Магдалинчев: Съдия Миталов е невинен до доказване на противното

Боян Магдалинчев: Съдия Миталов е невинен до доказване на противното

Търсят информация и от Държавния департамент на САЩ

Кирилов заяви, че ако съдийска колегия на ВСС реши да образува дисциплинарно производство, то да бъде обвързано с този предмет, който ще се визира в допълнителното уточнение.

Ако постъпят други доказателства, те ще бъдат предмет на отделна оценка и преценка от страна на съдийска колегия - ще се справи с това и няма да се налага намесата на правосъдния министър. Ще ги анализира, прецени и ще вземе решение във връзка с дисциплинарно производство, ако не е образувано, допълни Данаил Кирилов.

Припомняме, на 5 февруари от Държавния департамент на САЩ обявиха, че съдия Андон Миталов бил уличен в корупция и е с наложена забрана той и семейството му да пътуват до САЩ.

След това главният прокурор Иван Гешев заяви, че прехвърля отговорността за съдия Милатов на Лозан Панов.

На излизане от работното си място Милатов бе груб към журналисти заради зададен въпрос дали е корумпиран. Той заяви, че ще обяснява допълнително.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, не знае какви са основанията за забраната на САЩ. Не коментира и решението на съдия Миталов за Малинов.

На 7 февруари от Държавния департамент на САЩ заявиха, че имат информация за участие на Милатов в сериозна корупция като съдия, но тя не е предоставена пред обществото до момента.

Същият ден правосъдният министър Кирилов поиска оставката на Миталов.