"Не познавам въпросния господин нито като съдия, нито като гражданин, затова не мога да коментирам. По принцип, за да се вземе такова решения, трябва да има някакви съображения". Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред Нова телевизия във връзка с оповестеното име на българина, който получи забрана да пътува в САЩ.

"Вярно е, че това е съдията, който освободи председателя на Национално движение "Русофили", за да може да отиде в Москва и да си вземе ордена. Дали срещу това нещо е имало някакво нерегламентирано възнаграждение или не - не мога да гадая", поясни вицепремиерът.

Той отбеляза, че очаква компетентните институции да дадат повече информация по въпроса.

Съдия от спецсъда - първият със санкция от САЩ

Съдия от спецсъда - първият със санкция от САЩ

Съдия Андон Миталов е първото санкционирано лице за корупция

По повод сваленото доверие на президента от правителството, Каракачанов подчерта, че държавният глава няма правомощия по Конституция да сваля или да гласува доверие на правителството.

"Това обаче е формалната страна на въпроса. По-важното е, че ако направим равносметка назад в историята, ще видим, че когато институциите са били в неразбирателство, е губил народът, обикновеният гражданин и държавността", посочи още вицепремиерът.

Той изтъкна, че не може да бъде във война с върховия главнокомандващ. Към момента сме имали нормален диалог, допълни Каракачанов.

"Няма как имиджът на българската армия да бъде потърпевш от всичко това, защото докато аз съм министър, няма да позволя в армията да навлязат политическите интриги. Армията, не само по Конституция, е департизирана, но тя е и институция, която трябва да защитава всички български граждани, без значение от тяхната политическа идеология", каза още той.

Каракачанов не иска политиката да бърка в проблемите на армията

Каракачанов не иска политиката да бърка в проблемите на армията

Той очаква подкрепа от правителството и НС за новата програма 2032