Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов призова генералите и офицерите да не позволяват на политиката да бърка в проблемите на армията и армията да не бъде използвана за политически цели.

Коментарът си той направи при откриването на годишната двудневна конференция на тема "Тенденции в развитието на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България".

Като човек, политик и държавник Каракачанов служи на българската нация и българската армия. Неговата задача е да защитава интересите и нуждите на българската армия, убеждавайки Народното събрание и правителството за необходимите мерки, с които трябва да се увеличат способностите на българската армия.

Каракачанов иска да храни своя, а не чужда войска

Каракачанов иска да храни своя, а не чужда войска

Обществото все повече узрявало за наборната военна служба

За тези 2 години и 9 месеца Каракачанов не си е позолил да въвлича политиката в дейността на армията. По думите му въпрос на дълг и чест е да се защитава България и въоръжените сили трябва да могат да защитават териториалната цялост на държавата, както и да гарантират запазването на българския национален дух.

"Необходимо е българската армия да притежава повече способности и да е в състояние да изпълнява както задълженията си по Конституция, така и нашите съюзнически задължения. Реализирането на тази визия изисква повече инвестиции в отбраната", подчерта вицепремиерът.

Министърът на отбраната изтъкна, че българската армия трябва да бъде горда с мисиите, които може да изпълнява не само по Конституция, но и като член на Алианса.

Бюджет 2020 покрива нуждите на военното министерство, доволен Каракачанов

Бюджет 2020 покрива нуждите на военното министерство, доволен Каракачанов

Бюджетът отдавна не бил толкова висок

Една от основните задачи през първата половина на 2020 г. е да бъде завършен прегледът на отбраната. Прегледът трябва да посочи как да се реализира важната цел към 2032 година - българските въоръжени сили да имат необходимите оперативни и отбранителни способности, за да бъдат в състояние да изпълняват целите, мисиите, задачите и ангажиментите на държавата в рамките на НАТО и ЕС.

Предстоящо предизвикателство на следващите етапи от работата на военното ведомство е за подготовка и приемането на български стратегичски документи - Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили и План за развитие на въоръжените сили. Каракачанов очаква подкрепа от правителството и Народното събрание за новата програма 2032.

Прз 2020 г. от Министерството на отбраната остават фокусирани върху основните приорите на правителствената програма - за хората в отбраната, за повишаване на престижа и прироритета на военната професия, за повишаване на мотивацията и кариерния модел, за развитие на хората в отбраната, за реализация на идеи и визия за доброволна военна служба, модернизация на армията и въоръжените сили.

В заключение Каракачанов заяви, че всички приоритети трябва да намерят отражение в бъдещата програма 2032 г.

Неяснота обхванала цялата модернизация на армията, според Радев

Неяснота обхванала цялата модернизация на армията, според Радев

Нужна е тясна координация между военната експертиза и политиците, твърди той